© The Information

'Apple-bril niet bedoeld om de hele dag te dragen'
Apple Glass niet voor metaverse

'Apple-bril niet bedoeld om de hele dag te dragen'

10-01-2022 11:30 Laatste update: 11:30

Terwijl menig techbedrijf zich op de metaverse stort, zou de aanstaande bril van Apple niet bedoeld zijn om de hele dag te gebruiken, maar juist alleen voor korte periodes.

De metaverse: een soort internet van virtuele werelden. Het is de toekomst als het aan veel techbedrijven ligt, zoals Facebook dat zelfs zijn bedrijfsnaam hernoemde naar Meta. Apple ziet er minder heil in, stelt de goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg. "Mij is vrij direct verteld dat het idee van een volledig virtuele wereld waar gebruikers naar kunnen ontsnappen verboden terrein is bij Apple", aldus Gurman.

Apple zou zich in plaats daarvan richten op een headset voor kortere gebruiksmomenten, zoals 'gamen, communicatie en contentconsumptie'. In ieder geval het eerste model zou geen "apparaat voor de hele dag" worden.

Later dit jaar eerste versie

Er gaan al jaren geruchten dat Apple aan een mixed reality-bril werkt. Het eerste model zou mogelijk al later dit jaar verschijnen, maar die zou vooral op appmakers gericht zijn. De bril zou voorzien zijn van een krachtige eigen chip en twee 4K oled-schermpjes van Sony. Geruchten wezen eerder op een prijs van zo'n 3000 dollar. Met die eerste bril zouden appmakers dan toepassingen kunnen maken voor latere modellen voor een breder publiek.

Als normale bril maar met AR

De Apple-brillen zouden op termijn kleiner moeten worden, en meer gaan lijken op normale brillen. Binnen tien jaar zou de Apple-bril met augmented reality (AR) de iPhone gaan vervangen, verwacht bekende analist Ming-Chi Kuo.

Bij augmented reality zien gebruikers door een transparante lens de wereld om hen heen, waar virtuele objecten via de bril als het ware in worden geprojecteerd. Zo zien zij bijvoorbeeld een groot zwevend scherm voor zich hangen, zodat een klein telefoonscherm niet meer nodig is.

Verwacht in 2022: de eerste Apple-bril