Honor onthult opvouwbare smartphone met groot scherm
Nieuwe smartphones

Honor onthult opvouwbare smartphone met groot scherm

10-01-2022 16:21 Laatste update: 16:33

Het Chinese telefoonmerk Honor heeft zijn eerste opvouwbare smartphone gepresenteerd. De Honor Magic V heeft een relatief groot vouwbaar scherm vergeleken met de concurrentie.

De Magic V is de eerste Honor-smartphone met een opvouwbaar scherm. Het toestel heeft een vouwbaar 7,9 inch oled-scherm, wat een stukje groter is dan  Samsung Galaxy Z Fold 3 (7,6 inch) en de Oppo Find N (7,1 inch). De resolutie van het Honor-scherm is 2272x1984 en de ververssnelheid is 90 Hz.

Aan de buitenkant zit een 6,45 inch full-hd+ oled-scherm met de smalle 21:9 verhouding en 120 Hz-verversing. De 42 megapixel-selfiecamera's zitten verwerkt in een gaatje in beide schermen. Net als Samsung en Oppo belooft ook Honor dat de scharnier in het scherm is getest om 200.000 keer vouwen te doorstaan.

De Magic V heeft een nieuwe Snapdragon 8 Gen 1-chip, 12GB werkgeheugen en 256 of 512 GB opslag. Het toestel heeft een 4750 mAh-accu en snelladen is mogelijk met 66W, waarbij een kwartier laden goed moet zijn voor een 50 procent volle accu. Achterop het Android 12-toestel zitten drie 50 megapixel camera's.

Het toestel is er in zwart, grijs en oranje. De Magic V kost in China omgerekend 1385 euro, waarmee deze vouwtelefoon in dezelfde prijsklasse zit als de Fold 3 van Samsung.

Los van Huawei

Wanneer Honor de nieuwe vouwtelefoon in Europa op de markt brengt, is nog niet duidelijk. Vorig jaar begon Honor wel aan een Europese comeback. Honor was jarenlang een submerk van Huawei, maar is eind 2020 door de Chinese techreus verkocht, waardoor het nu een zelfstandig bedrijf is.

Door die afsplitsing heeft Honor geen last meer van de Amerikaanse sancties tegen Huawei. Daardoor kan Honor weer smartphones met de Google-diensten in Europa op de markt brengen.

Meer concurrentie

De eerste smartphones met opvouwbare schermen verschenen in 2019, maar dit jaar volgen meer telefoonmerken het voorbeeld van onder meer Samsung. Zo presenteerde Oppo onlangs zijn eerste vouwtelefoon, de Find N, en kwam Huawei ook met een opvallende vouwtelefoon, de P50 Pocket

Een opvouwbare iPhone wordt overigens pas op z'n vroegst in 2023 verwacht.

Samsung: vouwtelefoons verkopen goed 

Rond augustus worden alweer de opvolgers van de Samsung Galaxy Z Fold 3 en de Flip 3 verwacht. De huidige Samsung-vouwtelefoons verkopen volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf beter dan vooraf werd gedacht.

Vorig jaar zegt Samsung in Nederland 5,6 keer meer vouwtelefoons te hebben verkocht dan in 2020, maar het bedrijf noemt geen exacte aantallen. 

Getest: nieuwe vouwtelefoon van Oppo