Verwacht van Apple in 2022

Van iPhone 14 tot een AR-bril: waar komt Apple mee in 2022?

3 januari om 18:00
Laatste update: 4 januari om 17:08

2022 lijkt een opvallend druk jaar voor Apple te worden. Deze nieuwe Apple-producten worden er volgens de geruchten verwacht.

Het lijkt nog ver weg maar over de iPhone 14 gaan al steeds meer berichten rond. De nieuwe iPhones, die in september worden verwacht, zouden een iets ander ontwerp dan de iPhone 13 krijgen, waarbij onder andere de camera's aan de achterkant minder zouden uitsteken.

Apple zou geen Mini-variant meer op de markt brengen. De Mini-versie was bij de iPhone 12 het slechtst verkochte model. In plaats daarvan zou Apple komen met een nieuw Max-model. De gewone iPhone 14 en de 14 Pro krijgen een 6,1 inch scherm, de Max en Pro Max een 6,7 inch scherm. 

Geen notch, Touch ID terug?

De iPhone 14 zou geen notch meer hebben bovenin het scherm, maar een gaatje waarin de selfiecamera zit. Veel Android-telefoons hebben al jaren zo'n cameragat in het scherm. Nog iets wat de concurrentie al langer heeft: een vingerafdrukscanner onder het scherm. In de iPhone 14 zou Touch ID op die manier weer terugkeren, maar of Apple dit op tijd klaar heeft, is nog onzeker.

De eerste iPhone met een opvouwbaar scherm wordt komend jaar trouwens nog niet verwacht. 

Betere camera's

Over de iPhone 14 is ook uitgelekt dat het toestel een 48-megapixelcamera krijgt: de eerste grote camera-upgrade in jaren. Sinds de iPhone 7 uit 2016 hebben alle iPhones cameralenzen van 12 megapixel. De iPhone 14's zouden bij veel licht foto's in volledige resolutie van 48-megapixels kunnen maken. Bij weinig licht wordt informatie samengevoegd, en daalt de resolutie naar 12-megapixels. Deze techniek, pixel-binning, wordt op Android-toestellen al een paar jaar toegepast.

Door de camera met hogere resolutie kan de nieuwe iPhone ook video's in 8K-resolutie opnemen, in plaats van maximaal in 4K.

Nieuwe iPhone SE met 5G

Apple zou ook komen met een nieuwe goedkopere iPhone: deze opvolger van de iPhone SE zou ook ondersteuning krijgen voor 5G-netwerken. Het 4,7 inch toestel zou de A15-chip krijgen en wederom een prijskaartje van onder de 500 euro.

De vraag is of het nieuwe SE-model weer de traditionele Touch ID-thuisknop krijgt of een Face ID-camera. Volgens geruchten zou Apple ook werken aan nieuwe versies van de iPhone SE met een nieuw ontwerp en een groter scherm, maar die worden pas in 2023 verwacht.

iPads, iMacs, MacBooks

Ook verwacht: een nieuwe iPad Pro met een ander ontwerp en ondersteuning voor draadloos opladen. Mogelijk werkt de nieuwe iPad Pro al met de nieuwe M2-chip. Ook de gewone iPad en iPad Air zouden weer upgrades krijgen.

Voor de MacBook Air is een grote upgrade in de maak, met onder andere een dunner, lichter ontwerp, hetzelfde verbeterde toetsenbord als in de Pro en de nieuwe M2-chip. Het ontwerp zou meer lijken op dat van de MacBook Pro, dus zonder het wig-vormige ontwerp van de afgelopen jaren. Sommige geruchten wijzen op kleurrijke opties zoals de iMac en iPad Air al bieden, met naast grijs ook bijvoorbeeld blauw, rood en groen. De 13,3 inch Air zou een miniled-scherm krijgen. Daarmee lijkt het lcd-scherm meer op oled, met een zeer hoog contrast en diepere zwarttinten.  

De nieuwe M2-chip wordt volgens Bloomberg-journalist Mark Gurman maar 'marginaal' sneller dan de M1, met vooral verbeteringen in de GPU-rekenkernen. 

Apple lanceert hoogstwaarschijnlijk ook een nieuwe versie van de grote iMac, voorzien van Apples eigen chips, net als de vernieuwde 24 inch iMac van 2021. Ook de Mac Mini, de goedkoopste MacBook Pro en de Mac Pro zouden worden voorzien van Apples eigen chips. Daarmee rond Apple dit jaar de overgang van Intel-chips naar zijn eigen Apple Silicon helemaal af.

Er komt wellicht nóg een Apple-apparaat voor de pro's: een goedkopere versie van de externe monitor Pro Display XDR. Dat scherm moet de helft gaan kosten van de huidige monitor, die in de 32 inch versie 5500 euro kost.

AirPods Pro 2

Ook zou de tweede versie van de AirPods Pro-oordoppen later dit jaar op de markt komen. De nieuwe oordoppen zouden de hogere lossless-audiokwaliteit ondersteunen en kunnen werken met een nieuwe draadloze standaard van Apple. 

De AirPods Pro 2 zouden ook compacter worden, met kortere steeltjes, en verbeterde bewegingssensoren krijgen. Ook kan het doosje piepjes laten horen zodat je hem sneller kan terugvinden. 

Apple Watch

In 2022 zouden er drie nieuwe modellen van de Apple Watch verschijnen, waaronder de opvolgers van de Series 7 en de Apple Watch SE. De andere nieuwe Apple Watch moet een robuuste versie bedoeld voor 'extreme sports' worden. Wat de naam wordt van die versie, is nog niet uitgelekt.

Volgens geruchten werkt Apple ook aan een nieuwe combinatie van de Apple TV en de slimme speaker HomePod. De speaker zou naast een Apple TV ook een ingebouwde camera bevatten, om videobellen op de tv mogelijk te maken.

Apple Glasses

Het grootste vraagteken is of Apple dit jaar een geheel nieuw product lanceert, waarover al jaren geruchten rondgaan: een slimme bril voor virtual én augmented reality. De Apple-bril zal onafhankelijk van de iPhone werken, zei de bekende analist Ming-Chi Kuo onlangs.  

Bij augmented reality zien gebruikers hun echte omgeving, die wordt aangevuld met virtuele elementen. Er zouden zes tot acht camera's op de Apple-bril komen, die beelden rondom de gebruiker vastleggen, analyseren en voorzien van virtuele elementen. Die constante analyse van livebeelden kost veel rekenkracht en daarom ontwikkelt Apple een speciale chip voor de headset. 

Apple zou de beelden op zijn eerste bril willen tonen via twee 4K-oledschermpjes van Sony. Ook dat kost veel rekenkracht, en moet zorgen voor scherpere beelden dan bij de meeste huidige VR-brillen. De bril zou draaien op een eigen besturingssysteem met de naam rOS. De prijs is nog niet uitgelekt, maar erg betaalbaar zou de eerste versie niet worden.

Als Apple besluit de bril dit jaar te lanceren, dan lijkt een presentatie op het jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC in juni het meest logische moment. 

Review: iPhone 13