© Bethesda

Tien games waar we dit jaar naar uitkijken

Starfield, één van de grote games van dit jaar.

Bright Tips

Tien games waar we dit jaar naar uitkijken

14-01-2022 16:19 Laatste update: 16:19

Luide, grote games, lieve, kleine indie-games en alles ertussenin: 2022 belooft een geweldig jaar voor gamers te worden. Meerdere games die in 2021 werden uitgesteld verschijnen dit jaar alsnog. Naar deze tien titels kijken wij het meest uit.

Na een valse corona-start beginnen de PlayStation 5 en Xbox Series X/S eindelijk op stoom te komen, met dit jaar voor beide spelcomputers hele grote nieuwe games. En ook wat 'golden oldies' trouwens: dit jaar verschijnen er updates voor Cyberpunk 2077 en The Witcher 3 voor PS5 en Xbox X/S, waarmee de games alles uit die spelcomputers halen. Ook Grand Theft Auto V komt naar de nieuwe spelcomputers met grafische updates, en volgens geruchten wellicht ook al Red Dead Redemption 2.

Maar gelukkig komen er ook veel gloednieuwe titels:

Horizon Forbidden West

Het directe vervolg op het uitstekende Horizon Zero Dawn uit 2017. Een post-apocalyptische toekomst, waarin de mensheid primitief in stammen leeft, omringd door robotdieren waarvan zij het ontstaan niet kennen. Hoofdpersoon Aloy heeft die herkomst in het eerste deel ontdekt, in dit vervolg trekt ze naar de westkust van de VS. Daar ontdekt ze meer stammen, die ook meer lijken te weten. Nieuwe omgevingen dus, nieuwe vijanden, nieuwe wapens en vooral: nieuwe enorme robots. En een stukje Neerlands trots natuurlijk – midden in Amsterdam gemaakt door Guerrilla Games.

Horizon Forbidden West verschijnt op 18 februari voor PS4 en PS5.

Elden Ring

De nieuwste en meest ambitieuze titel van FromSoftware, de studio achter Bloodborne, Sekiro en de Souls-reeks. Gemene deler is de hoge moeilijkheidsgraad en ook Elden Ring belooft weer erg uitdagend te worden: je personage sterft na een paar klappen en vaak moet je dan weer een heel stuk opnieuw spelen. Nieuw is de open wereld, die doet denken aan Legend of Zelda: Breath of the Wild. Meer dan ooit bepaal je zelf waar je naartoe gaat, al schuilt het gevaar in alle richtingen. Draken, demonen, reusachtige spinnen: alles staat weer op het programma. Het verhaal is dit keer van de hand van Game of Thrones-schrijver George R.R. Martin.

Elden Ring verschijnt op 25 februari voor pc, PS4, PS5, Xbox One en Xbox Series X/S.

Forspoken

Een nieuwe, originele actiegame van het team achter Final Fantasy XV. Je speelt als jonge vrouw Frey, die vanuit het moderne New York City wordt getransporteerd naar een fantasy-wereld. Frey kan erg snel en soepel door de wereld bewegen: een soort parkour met superkracht. Het verhaal van de Japanse game komt van een team westerse schrijvers, waaronder scenarist van Star Wars-film Rogue One Gary Whitt en schrijver van de Uncharted-games Amy Hennig.

Forspoken verschijnt op 24 mei voor pc en PlayStation 5.

Starfield

De eerste totaal nieuwe titel van Skyrim-, Wolfenstein- en Doom-maker Bethesda in 25 jaar. En de eerste grote titel sinds Bethesda door Microsoft werd overgenomen. Starfield belooft 'Skyrim in space' te worden. Met je ruimteschip kan je gaan en staan waar je wil, en daar op avontuur gaan. Bethesda kennende hebben spelers honderden grote en kleine verhaallijnen om uit te kiezen, en zo hun eigen avontuur in de ruimte te maken.

Starfield verschijnt op 11 november voor pc en Xbox Series X/S, en zal meteen onderdeel zijn van Game Pass.

God of War Ragnarök

Het directe vervolg op God of War uit 2018, waarin de voormalige Griekse god van de oorlog, Kratos, zich heeft verschanst in Noorwegen. Dat pikken de Noorse goden niet, en dus krijgt hij ruzie met de kinderen van Odin. Ondertussen probeert Kratos zijn zoon Atreus op te voeden. In dit tweede deel gaat de vete door, terwijl het Noors-mythologische einde der tijden aanbreekt: Ragnarök. Verwacht nieuwe monsters, reuzen, meer interactie met Atreus en meer brute actie met de bijl en messen van Kratos.

God of War Ragnarök verschijnt ergens dit jaar voor PS4 en PS5.

The Legend Of Zelda: Breath Of The Wild 2

Een direct vervolg op een Zelda-game is zeldzaam. Meestal stort Nintendo zich voor elke nieuwe game in een nieuwe periode van de Zelda-wereld, met een andere Link en een andere prinses Zelda. Er zijn wel uitzonderingen, met Majora's Mask als bekendste voorbeeld. Vaak zijn die Zelda-vervolgen net wat gekker dan het eerste deel. In Breath of the Wild 2 gaan Link en Zelda samen op pad, om meer plekken en verhalen te ontdekken van de meest verfrissende open wereld van het afgelopen decennium.

The Legend Of Zelda: Breath Of The Wild 2 verschijnt ergens in 2022 voor de Nintendo Switch.

Stray en meer indie-games

Ooit weleens een kat willen zijn? In Stray is het eindelijk zover: je speelt als zwerfkat in een vreemde, cyberpunk-achtige stad die wordt bevolkt door robots. Stray komt begin dit jaar naar pc, PS4 en PS5 en is één van de vele indie-games die dit jaar verwacht worden.

Verder komt bijvoorbeeld Dordogne, een prachtige pc-game die eruit ziet als een tot leven gekomen aquarel van de Franse streek. Of Terra Nil, ook voor pc: een strategie-game waarin je geen oorlog voert, maar de vervuilde woestenij moet omtoveren tot natuurparadijs. Super Space Club: een soort moderne versie van Atari-klassieker Asteroids, met een veel groter en kleurrijker level – later dit jaar voor pc, Xbox One en Xbox Series X/S. Of Somerville, een intrigerende indie-game met scifi-oorlog-setting die het midden houdt tussen puzzel en platformen. Onder meer gemaakt door Dino Patti, bekend van de games Limbo en Inside. Verschijnt dit jaar voor pc en Xbox Series X/S.

Avatar: Frontiers Of Pandora

Eind dit jaar verschijnt de tweede Avatar-film, twaalf jaar na de eerste film. Daar hoort ook een game bij, en de eer is aan Massive Entertainment, de Zweedse ontwikkelaar achter de Tom Clancy's The Division-games. De insteek is simpel: je bestuurt een Na'vi, zo'n blauwe alien, die een nieuw deel van de planeet Pandora verkent. Tegenstanders zijn de kwaadaardige mensen die de planeet komen plunderen. Veel meer is er nog niet bekend, maar de planeet Pandora leent zich met zijn exotische planten uitstekend voor een prachtige, avontuurlijke game.

Avatar: Frontiers Of Pandora verschijnt ergens in 2022 voor pc, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Amazon Luna en Google Stadia.

Oxenfree 2: Lost Signals

Het vervolg op het uitstekende Oxenfree uit 2016 is om meerdere redenen interessant. Ten eerste om de game zelf: opnieuw een mysterieuze graphic accenture-game, waarin je een bovennatuurlijk verhaal ontrafelt door keuzes voor de personages te maken. De game speelt zich vijf jaar af na het origineel, naast nieuwe personages is ook hoofdpersoon Riley er nog steeds. En een nieuw mysterie: vreemde radiosignalen, een vuurtoren op een eiland, onweer: genoeg te ontdekken. De andere reden waarom Oxenfree 2 interessant is: ontwikkelaar Night School Studio is overgenomen door Netflix.

Oxenfree 2: Lost Signals komt later dit jaar naar pc, Mac en Nintendo Switch.

ARC Raiders

Een free-to-play co-op shooter met prachtige graphics, in en scifi-setting die doet denken aan games als Destiny en Outer Worlds. Vijanden zijn onder meer gigantische robots, die je vlot aan stukken kan knallen terwijl je er met booster-schoenen in grote sprongen overheen vliegt. De game wordt gemaakt door Embark Studios, die bestaat uit voormalig ontwikkelaars van de Battlefield-games. Misschien is de omschrijving 'Battlefield in retro space' dus wel een aardige.

ARC Raiders verschijnt dit jaar voor pc via Steam en Epic, streaming via Nvidia GeForce Now en voor PlayStation 5 en Xbox Series X/S.