De series waar we dit jaar naar uitkijken
Streamen

De series waar we dit jaar naar uitkijken

19-01-2022 22:00 Laatste update: 22:59

Star Wars, The Lord of the Rings, Game of Thrones, 2022 belooft een jaar van de grote kanonnen te worden. Naar deze series kijken wij het meest uit.

Na onze overzichten met de gadgets, games en films waar we dit jaar hoge verwachtingen van hebben, lees je in dit deel alles over de series van 2022.

Corona heeft de hegemonie van tv-series alleen maar verder versterkt. We krijgen maar geen genoeg van de streamingdiensten. Er komen er zelfs nog een paar bij in Nederland later dit jaar, zoals HBO Max en Viaplay. We lopen de diverse diensten even langs en pikken de krenten uit de pap.

We beginnen bij marktleider Netflix. De dienst heeft al zoveel goede series lopen. Afgelopen weekend ging het derde en laatste seizoen van After Life met Ricky Gervais online. Deze week gaat het vierde seizoen van Ozark van start. Better Call Saul en Peaky Blinders krijgen ook nog een laatste seizoen. Dan zijn er nog de vervolgseizoenen van The Crown, Stranger Things, Sex Education, The Umbrella Academy, The Witcher en Formula 1: Drive to Survive over het raceseizoen waarin Max wereldkampioen werd. En hopelijk krijg Arcane ook een vervolg.

Het succes van Squid Game zorgt voor een Koreaanse golf bij de grootste streamer. Een nieuw rondje kinderspelletjes voor sloebers ligt voor de hand. Maar houd ook aankondigingen in de gaten van series als JUNG_E en Money Heist: Korea, de Koreaanse remake van La Casa de Papel.

Dit zijn de andere nieuwkomers op Netflix die wij tippen:

Vikings: Valhalla

De originele serie werd uitgezonden door History Channel. Netflix start een spin-off met verse Vikingen. Het verhaal draait niet langer om Ragnar Lodbrok en zijn nazaten, maar om beroemde namen als Leif Erikson, Erik de Rode, Freydris Eiriksdottir en Willem de Veroveraar. Vanaf 25 februari op Netflix.

Sandman

De invloedrijke graphic novel uit de jaren 90 van Neil Gaiman over de Heer van Dromen is eindelijk verfilmd. Nu maar hopen dat de serie geen nachtmerrie wordt.

Cyberpunk: Edgerunners

Een animeserie gebaseerd op de game Cyberpunk 2077. Niet met Keanu Reeves maar wel gesitueerd in Night City. En hopelijk zonder bugs.

1899

De Duitse makers van de Netflix Original Dark hebben het goed gedaan en mochten een nieuwe serie maken. Dit keer gaat het om een emigrantenschip dat van Europa naar Amerika vaart. Een tocht die een hele uitdaging zal blijken te zijn.

Van Videoland, de nummer 2 in Nederland, is nog niet veel bekend over nieuwe series. Wel weten de startdatum van het vierde seizoen van Mocro Maffia: 28 januari. Een ander hoogtepunt in 2022 wordt het vijfde seizoen van The Handmaid’s Tale.

Star Wars

Bij Disney+ is het vooral Star Wars wat de klok slaat in 2022. Naast een nieuw seizoen voor The Bad Batch en onze favoriet The Mandalorian gaan er twee live-action series van start. Andor draait om het personage Cassian Andor uit de Star Wars-film Rogue One met opnieuw Diego Luna in de hoofdrol. En voor de serie Obi-Wan Kenobi, die waarschijnlijk in het najaar verschijnt, kan Ewan McGregor eindelijk zijn lightsaber weer uit het vet halen. May the force be with them.

Suspicion

Apple TV+ heeft geen groot aanbod maar wat erop staat is doorgaans van hoog niveau. Vrijwel al zijn bestaande hitseries zijn verlengd: The Morning Show, For All Mankind, See, Ted Lasso, Mythic Quest en Foundation. Wat betreft nieuwe series wijst de dienst niet al te ver vooruit. Eén serie viel ons op die we op 4 februari zeker zullen checken: Suspicion. Van de producenten van The Americans en Homeland.

Nieuwe Lord of the Rings-serie

Bij Amazon Prime Video kijken we uit naar het derde seizoen van The Boys, het tweede seizoen van Invincible en van The Wheel of Time. Ook komt er een tweede seizoen van het hilarische Clarkson’s Farm.

De absolute klapper echter moet de nieuwe Lord of the Rings-serie worden, waarvan Amazon in 2017 de tv-rechten heeft verworven voor 250 miljoen dollar. Amazon gaat in elk geval vijf seizoenen maken voor een budget dat wordt geschat op 1 miljard dollar, waarmee dit de duurste serie ooit wordt. 'The Lord of The Rings: The Rings of Power' speelt zich duizenden jaren voor de gebeurtenissen van The Hobbit en de originele trilogie af. De premiere is op 2 september.

House of the Dragon

Last but not least: HBO Max. De streamingdienst start later dit jaar in Nederland en wij kijken er naar uit. Het gouden tijdperk voor televisie (lees: hoogwaardige tv-series gemaakt met filmbudgetten) begon zo’n beetje bij HBO met series als Sex and the City, Six Feet Under, The Wire, The Sopranos en van recenter datum Silicon Valley, True Detective, Succession en uiteraard Game of Thrones. De eerste streamingboot heeft HBO gemist, maar ze komen aan boord met goedgevulde koffers.

Naast nieuwe seizoenen van Westworld, Barry, His Dark Materials en Hacks zijn er drie nieuwe series waar we met smart op wachten. De eerste is The Last of Us naar de baanbrekende action-adventure games van Naughty Dog. Ellie wordt gespeeld door Ella Ramsie en Joel door Pedro Pascal die we kennen van Narcos en The Mandalorian. De tweede is DMZ naar de onvolprezen gelijknamige comic met een hoofdrol voor onder meer Rosario Dawson.

De klapper hier moet House of the Dragon worden. De Game of Thrones spin-off gaat 200 jaar terug naar de tijd waarin Huis Targaryen op de ijzeren troon zit. In tien afleveringen volgen we de ontwikkelingen die leiden tot een burgeroorlog die bekend staat als de Dans van de Draken. Dat wordt dit najaar een deathmatch tussen John R. R. Tolkien versus George R. R. Martin. Fight!