Tesla Bot Prioriteit Elon Musk
Tesla-robot

Elon Musk: 'Ontwikkeling Tesla Bot heeft dit jaar prioriteit'

27 januari om 16:55
Laatste update: 27 januari om 16:55

Autofabrikant Tesla wil dit jaar veel middelen besteden aan de ontwikkeling van zijn mensachtige robot. Dat kondigde ceo Elon Musk aan in een toelichting op de kwartaalcijfers van het bedrijf.

Tijdens de presentatie zei Musk dat Tesla zich dit jaar vooral gaat richten op de ontwikkeling van de mensachtige robot Optimus. De 'humanoid' werd in augustus vorig jaar voor het eerst gepresenteerd, maar het leek een zijproject te zijn. Musk zegt nu echter dat het ontwikkelen van Optimus een van de hoofdprioriteiten van het bedrijf zal worden. Ook wil Tesla zich meer richten op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). 

Doel van het verleggen van de prioriteiten is volgens Musk om de software die volledig zelfrijdende auto’s mogelijk moet maken sneller tot stand te laten komen. De robots zullen voornamelijk dienen om in de fabrieken van Tesla te helpen met de productie van de wagens. Daarbij zal Optimus vooral gevaarlijke, vuile en saaie taken overnemen van menselijke medewerkers.

Ontwikkelingsplatform voor AI

De ontwikkeling van AI en de Optimus-robot zullen volgens Tesla’s hoofd van AI, Andrej Karpathy, hand in hand gaan. Op LinkedIn schrijft hij dat Tesla een van de grootste AI-bedrijven ter wereld aan het worden is. "Er is geen andere organisatie die op een verticaal geïntegreerde manier AI aan het ontwikkelen is op deze schaal."

Alles wat Tesla heeft geleerd bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto's wil het ook toepassen bij de Tesla Bot. Volgens Karpathy is het bedrijf op weg om "het krachtigste ontwikkelingsplatform voor AI te worden".

Toch niet de Cybertruck

Analisten hadden verwacht dat Tesla zich dit jaar voornamelijk zou richten op de ontwikkeling van de elektrische pick-uptruck Cybertruck. De ontwikkeling van dat project heeft intussen al meerdere keren vertraging opgelopen. De Cybertruck lijkt pas in 2023 op de markt te komen. Mogelijk zijn die vertragingen deels te verklaren door de koerswijziging naar AI en robotica.

Musk zei tijdens de bespreking dat Tesla dit jaar geen nieuwe voertuigen zal lanceren. Dat belette de excentrieke ceo niet om vol enthousiasme te tweeten over hoe leuk het is om met een prototype van de Cybertruck rond te rijden bij de Teslafabriek in Texas.

Kritiek op robotplannen

Er klinkt ook kritiek op de robotplannen van Tesla. Raj Rajkumar, hoogleraar aan het Amerikaanse Carnegie Melon University, zegt dat de beoogde doelstellingen voor Optimus helemaal geen goed idee zijn. "Om gevaarlijke en repetitieve opdrachten uit te voeren is een mensachtige robot helemaal de foute aanpak."

Het is overigens niet de eerste keer dat Rajkumar kritiek uit op Musks plannen. Vorig jaar zei de hoogleraar nog dat het voorstel om een robot te bouwen een 'droom is om de hypemachine op te pompen'.

Zelfs bij Tesla is niet iedereen overtuigd van Musks ambitieuze plannen. Vorig jaar zei de toenmalige directeur van de ontwikkeling van Tesla's AutoPilot, CJ Moore, nog dat de plannen voor zelfrijdende technologie niet overeenkwamen met de 'technische realiteit'. Kort na de uitspraken diende Moore zijn ontslag in.

Kijk ook: de Tesla Bot komt eraan