Zuckerberg kondigt aan: NFT’s komen naar Instagram
NFT's op Instagram

Zuckerberg kondigt aan: NFT’s komen naar Instagram

16-03-2022 11:16 Laatste update: 11:16

Volgens Meta-ceo Mark Zuckerberg worden NFT's binnenkort toegevoegd aan Instagram. "We werken eraan om NFT's in de nabije toekomst naar Instagram te brengen."

Dat zei Zuckerberg tijdens een virtuele sessie op het mediafestival South by Southwest. Hoewel hij niet zei hoe de functionaliteit er exact zou uitzien, liet de Facebook-oprichter wel weten dat gebruikers in de komende maanden 'hun eigen NFT’s zullen kunnen importeren' en in de toekomst 'binnen de Instagram-omgeving NFT’s zullen kunnen genereren'.

Er doen al langer geruchten de ronde dat Instagram bezig is met een eigen NFT-project. Vorig jaar liet het hoofd van Instagram Adam Mosseri al weten dat het team 'actief NFT’s aan het verkennen is'. In januari kwam het onderwerp nog eens aan bod, toen de Financial Times berichtte dat Meta actief bezig is met de ontwikkeling van NFT’s. 

Populair voor digitale kunst

NFT’s zijn een soort digitaal certificaat van echtheid. Met behulp van blockchain-technologie bewijst een NFT dat iemand de eigenaar van een digitaal object is.

De technologie wordt meestal gebruikt om het eigenaarschap van digitale kunstwerken aan te tonen, hoewel sommige bedrijven al praktischere toepassingen hebben gevonden.

Vraagtekens

In januari kwam aan het licht dat Meta werkt aan manieren om NFT’s op gebruikersprofielen weer te geven. Het bedrijf zou ook werken aan een eigen marktplaats voor de digitale certificaten. Het was toen echter nog onduidelijk hoe dat er exact zou uitzien.

Zuckerberg heeft weinig nieuwe informatie gegeven. Het is voorlopig alleen duidelijk dat het 'minten' van NFT’s later zal komen dan de mogelijkheid om ze te gebruiken. De ceo refereerde niet aan een NFT-marktplaats, wat erop zou kunnen duiden dat dat nog minder prioriteit heeft.

Kleding in de metaverse

Het gebruik van NFT’s moet op langere termijn ook aansluiten bij het idee van de metaverse. Zuckerberg zegt bijvoorbeeld dat klanten in de toekomst virtuele kleren zullen kunnen munten als NFT. Daarbij zullen gebruikers hun kleding kunnen “meenemen tussen verschillende plaatsen.”

Hij gaf wel toe dat "een heleboel technische zaken nog moeten worden uitgewerkt voordat dat echt naadloos kan gebeuren". Er moet ook nog eerst effectief een metaverse worden gebouwd, wat tot nu toe niet vlekkeloos is verlopen. Kritische medewerkers zijn opgestapt, nadat ze het bedrijf een 'inconsistente visie' verweten.

Niet de eerste

Meta is echter niet het eerste grote socialmedia-platform dat NFT’s wil toevoegen. Eerder dit jaar werd het op Twitter bijvoorbeeld al mogelijk om NFT’s als profielfoto te gebruiken. Ook Reddit test diezelfde functie.

Google is ook van de partij. Neal Mohan, de chief product officer van YouTube, liet eerder dit jaar weten dat YouTube 'iets' wil doen met NFT's. "We willen fans van videomakers een betrouwbare manier bieden om eigenaar te zijn van video's, foto's, kunst, en 'ervaringen' van hun favoriete YouTubers."

Bekijk ook: