Formule 1 luisteren

Grand Prix Radio 'vol vertrouwen' dat stream met Olav Mol vanaf nu wel werkt

© Grand Prix Radio

grand prix radio olav mol luisteren
22 maart 2022 om 17:59
Laatste update: 23 maart 2022 om 09:41

Internetzender Grand Prix Radio verwacht dat de stream met het Formule 1-commentaar van Olav Mol voortaan 'feilloos verloopt'. Afgelopen weekend konden de servers de grote belangstelling niet aan.

"De online-capaciteit is op alle vlakken opgewaardeerd om alle bezoekers zo goed mogelijk van dienst te zijn, zowel op de website, als de app en de streams. Alle hens aan dek, dus", zegt Raymond Janssen, hoofdredacteur van Grand Prix Radio. Aan de 'technische mankementen' is volgens hem hard gewerkt. "We zijn vol vertrouwen dat het volgend weekend feilloos verloopt."

Afgelopen weekend konden veel bezoekers van de zender tijdens de kwalificatie en de race van de Grand Prix van Bahrein het live-commentaar van Olav Mol en Jack Plooij niet luisteren. De belangstelling was zo groot dat de servers hun capaciteit hadden bereikt. Tijdens de race zette de zender nog twee extra streams in.

Mol en Plooij deden jarenlang het commentaar bij de Formule 1-uitzendingen van Ziggo, maar vanaf de start van het nieuwe Formule 1-seizoen heeft het Zweedse Viaplay de Nederlandse uitzendrechten, net als de streamingdienst F1 TV Pro. Viaplay koos voor twee nieuwe commentatoren: Melroy Heemskerk en Nelson Valkenburg. De Zweedse streamingdienst kreeg via sociale media heel veel kritiek van Formule 1-fans op het commentaar van het nieuwe duo.

Audio synchroniseren met beelden

Grand Prix Radio laat bezoekers het audio-commentaar van Mol en Plooij precies op het juiste moment afspelen ten opzichte van de beelden van de streamingdiensten Viaplay en F1 TV Pro. "Het synchroniseren werkte feilloos, daar hebben we geen opmerkingen over ontvangen", aldus Janssen.

Hoeveel mensen er zondag precies probeerden te luisteren naar Grand Prix Radio wil hij niet zeggen. "Bezoekersaantallen communiceren we niet. Wel kan ik je vertellen dat Grand Prix Radio zondagmiddag het best beluisterde onlineradiostation was, boven Radio1 en 538."

F1 TV Pro

Grand Prix Radio heeft de Nederlandse audiorechten voor de Formule 1 gekocht, waardoor de zender live verslag kan doen van de races, kwalificaties en vrije trainingen. Hoewel hij in Spanje woont, verzorgt Mol het commentaar voor Grand Prix Radio vanuit Hilversum.  

Viaplay-concurrent F1 TV Pro biedt overigens de komende maanden geen Nederlands commentaar aan. Pas 'vanaf juni' volgt dat Nederlandstalige commentaar, maar het is nog niet bekend om wie het gaat. Olav Mol zegt dat hij er nog niets over heeft gehoord van de Formula One Group. "Daar is mij nu niets over bekend. Maar ze mogen mijn commentaar volgens de contracten waarschijnlijk zo overnemen als ze dat willen."

Viaplay

Veel Nederlanders met interesse in de Formule 1 hebben overigens nog niet de overstap gemaakt naar Viaplay of F1 TV Pro. Uit cijfers die RTL Z heeft opgevraagd bij Stichting Kijkonderzoek (SKO) blijkt dat er afgelopen zondag grofweg 1,8 miljoen mensen in Nederland naar de Formule 1 keek via streamingdiensten, ten opzichte van de 2,5 miljoen die dezelfde race vorig jaar scoorde. De laatste race van vorig jaar, de finale in Abu Dhabi, werd bekeken door bijna 5 miljoen mensen. Het gaat om een schatting, want Viaplay en F1 TV Pro delen zelf geen kijkcijfers.

Luister ook de Bright Podcast: