Betaaldiensten in Rusland

Google en Apple sluiten 'omweg' voor digitaal betalen voor Russen

28 maart 2022 om 15:50
Laatste update: 28 maart 2022 om 16:02

Apple en Google hadden Russische klanten al uitgesloten van betalingen in onder andere de App Store en de Play Store. Nu kunnen Russen ook niet meer via Apple Pay en Google Pay betalen.

Apple en Google sloten eerder deze maand al de deuren van hun digitale winkels in Rusland, mede omdat veel internationale betalingen toch al niet meer mogelijk zijn door het sluiten van het SWIFT-systeem voor Rusland. Ook Visa en MasterCard staakten weken geleden al betalingen voor Russische gebruikers.

Een overgebleven methode was voor veel Russen betalen via Apple Pay of Google Pay. Beide betaaldiensten zijn geschikt voor zowel digitale aankopen als bij pin-apparaten in winkels. Dat gebeurde met de Mir-betaalkaart, de Russische evenknie van Visa en MasterCard.

Samenwerking met Mir gestopt

Apple en Google staken nu de samenwerking met Mir, dat wordt uitgebaat door de Russische centrale bank. Apple biedt Mir niet meer als optie in Apple Pay, zegt een woordvoerder tegen The Wall Street Journal.

In Google Pay was de Mir-kaart nog niet standaard beschikbaar, maar er liep wel een testprogramma om de kaart beschikbaar te maken. Dat testprogramma is nu gestaakt, zegt een ingewijde tegen de Amerikaanse krant.

Techbedrijven staken diensten in Rusland

Veel techbedrijven hebben inmiddels al beperkingen doorgevoerd in Rusland. Dit weekend trok Spotify zich helemaal terug uit Rusland, weken nadat onder meer Netflix, Microsoft en Sony hun activiteiten in Rusland al staakten. Amazon stuurt geen producten meer naar Rusland, heeft zijn videodienst stopgezet en laat geen nieuwe klanten meer toe op zijn clouddienst AWS.

Luister ook de Bright Podcast: