Intel schort alle activiteiten in Rusland op
Intel verlaat Rusland

Intel schort alle activiteiten in Rusland op

06-04-2022 12:08 Laatste update: 12:11

Chipmaker Intel heeft besloten al zijn activiteiten in Rusland op te schorten. Vorige maand kondigde het bedrijf al aan geen chips meer te leveren aan zowel Rusland als Wit-Rusland.

In een verklaring zegt Intel per direct alle zakelijke activiteiten in Rusland stop te zetten. "Intel blijft zich aansluiten bij de wereldwijde gemeenschap die de oorlog van Rusland tegen Oekraïne veroordeelt en oproept tot een snelle terugkeer naar vrede." Het nieuws komt slechts dagen nadat bleek dat Russische soldaten oorlogsmisdaden hebben gepleegd in de dorpen rond Kiev. 

Intel zegt dat het er alles aan probeert te doen om de 1200 medewerkers in Rusland te ondersteunen. Ook heeft het een aantal maatregelen genomen om de 'verstoring van de wereldwijde activiteiten tot een minimum te beperken'. Het is niet bekend wat voor maatregelen het bedrijf heeft genomen. 

Meer dan 90 procent van de chipmarkt

Kort nadat de oorlog begon, zei Intel al dat het zou stoppen met de levering van chips aan Rusland en diens bondgenoot Wit-Rusland. Ook andere bedrijven als AMD en TSMC, de grootste chipmaker in de wereld, namen toen vergelijkbare maatregelen.

In totaal zorgden de sancties er voor dat zowat 90 procent van alle chips die wereldwijd geproduceerd worden niet meer aan Rusland kunnen worden verkocht. Toch zou de impact daarvan niet zo groot zijn als gehoopt, omdat het land sowieso al de meerderheid van zijn chips kocht bij buurland China, dat niet meedoet aan de handelsbeperkingen.

Honderden bedrijven weg uit Rusland

Intel vergezelt meer dan 600 bedrijven die zich eerder hebben teruggetrokken uit Rusland sinds de oorlog begon. Daaronder vallen ook grote namen zoals Apple, McDonald's en Netflix.

Daarbij speelde de vicepremier van Oekraïne, Mykhailo Fedorov, een grote rol. De politicus schrijft regelmatig brieven naar grote techbedrijven, die hij dan ook meteen op Twitter publiceert. Op die manier hoopt Fedorov hen onder druk te zetten om hun zakelijke activiteiten in Rusland stop te zetten.

Het Kremlin neemt op zijn beurt ook maatregelen. De regering van Poetin heeft ermee gedreigd om alle bezittingen van bedrijven die het land verlaten te nationaliseren. 

Ook vanuit buitenlandse hoek kan Rusland nog op steun rekenen. China ziet in de massale exodus van Westerse bedrijven een gouden kans om het gat in de markt te dichten. Chinese bedrijven werden een paar weken geleden opgeroepen om meer zaken te doen in Rusland. 

Bekijk ook: