Dyson komt met robots die helpen in huishouden: 'Een grote gok'

Prototypes van de huishoudrobots van Dyson

Smart Home

Dyson komt met robots die helpen in huishouden: 'Een grote gok'

25-05-2022 10:23 Laatste update: 10:24

De Britse fabrikant Dyson ontwikkelt robots die huishoudelijke taken kunnen uitvoeren. Rond 2030 moeten die huishoudrobots op de markt komen.

Dyson is bekend van zijn stofzuigers, luchtreinigers en ventilatoren, maar het Britse bedrijf van miljardair Sir James Dyson stort zich de komende jaren op nieuwe slimme producten voor in het huishouden: robots. Dyson heeft woensdag prototypes van robotarmen laten zien die in huis allerlei taken op zich kunnen nemen, zoals het inruimen van borden in een vaatwasmachine, het schoonmaken van meubels en het oprapen van voorwerpen. De robots lijken op kleine industriële robotarmen.

"Hiermee nemen we een 'grote gok' op toekomstige robottechnologie”, zegt Jake Dyson, de zoon van oprichter James en technisch directeur van het bedrijf. "We willen mensen tijd besparen en vervelende taken uit handen nemen."

Dyson heeft momenteel tweeduizend medewerkers die aan de huishoudrobots werken. De komende vijf jaar wil het bedrijf nog eens 700 robotica-techneuten aannemen.

Onderzoekscentrum

Voor de ontwikkeling van de robots heeft het bedrijf in Engeland een groot onderzoekscentrum voor robotica ingericht in een oude hangar. Die locatie was eerder bedoeld voor de ontwikkeling van een elektrische auto, maar dat plan heeft Dyson in 2019 geschrapt. Een ander deel van het robotteam werkt vanuit Singapore, waar Dyson zijn hoofdkantoor heeft.

Dyson maakte eerder al robotstofzuigers, maar die leveren slechts een klein deel van de omzet van het bedrijf op. Draagbare apparaten vormen een andere nieuwe productcategorie waar Dyson in investeert. Zo brengt het later dit jaar een koptelefoon met ingebouwde luchtreiniger op de markt.

Amazon en Samsung

Dyson is niet het enige gadgetbedrijf dat werkt aan huishoudelijke robots. Onder meer Amazon, LG en Samsung zijn ook bezig met de ontwikkeling van allerlei robots voor consumenten. 

Getest: robotstofzuiger van Dyson