Toont Apple een slimme bril of een nieuwe chip?
Vooruitblik op Apple-event WWDC

Toont Apple een slimme bril of een nieuwe chip?

31-05-2022 15:51 Laatste update: 16:02

Volgende week maandag kondigt Apple nieuwe versies aan van zijn softwareplatforms. De kers op de taart is welke hardware we kunnen verwachten. Bright blikt vooruit op het Apple-event.

FaceTime op tvOS voor de Apple TV. Een set HomePod Mini’s als speakers voor je Mac. Apple’s Berichten-app voor Android en Windows. Volledige ondersteuning voor externe schermen op de iPad. Een nieuwe HomePod-speaker met Apple TV-functionaliteit ingebouwd. Er staan nog zat features of producten op ons wensenlijstje. Wat het meest waardevolle techbedrijf ter wereld daadwerkelijk zal aankondigen op maandag 6 juni bij de start van zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC blijft echter speculeren.

Of nou ja, we weten dat Apple nieuwe versies van zijn softwareplatforms zal aankondigen: iOS 16, iPadOS 16, macOS 13, watchOS 9 en tvOS 16. Daar is het event voor bedoeld. De hamvraag echter is of Apple ook hardware zal presenteren. En zo ja, welk product dan?

Apple Vision

De geruchtenmolen draait al weken overuren en wees enige tijd richting een eerste introductie van Apple Vision, een slimme bril geschikt voor VR, AR of een combinatie daarvan. Op de uitnodiging voor het event, waar doorgaans kleine hints in zijn verwerkt voor de buitenwacht, is inderdaad een bril te zien.

De raad van bestuur van het bedrijf zou onlangs al een demonstratie van de bril hebben gekregen. Apple heeft voor de zekerheid alvast de naam het platform van de bril, rOS geheten of voluit realityOS, vastgelegd.

Nieuwe MacBook Air

Insiders als Mark Gurman en Ming-Chi Kuo doen echter ook aan verwachtingsmanagement, zo lijkt het, en hebben deze week hun voorspelling aangepast. De bril laat volgens hen nog op zich wachten, tot volgend jaar. Ze verwachten wel dat Apple een nieuwe MacBook Air presenteert tijdens WWDC, gehuld in dezelfde kleuren als de jongste iMac en voorzien van de M2, de tweede generatie chip van eigen makelij.

De laptop zal waarschijnlijk niet meteen verkrijgbaar zijn. Ook Apple heeft ondanks zijn legendarische logistieke capaciteiten last van chiptekorten en lockdowns in China.

iOS 16

De software dan. Wat gaat die brengen voor je iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV? iOS 16 voor iPhones zoomt naar verluidt in op de notificaties, de Berichten-app en de Gezondheid-app. Zo zou Berichten meer functionaliteit zoals social media krijgen, waardoor berichten makkelijker zijn te delen, en meer ruimte voor audioberichten.

Ook het slotscherm krijgt wat welverdiende aandacht waarop Apple voor het eerst always-on functionaliteit introduceert, iets wat op Android-smartphones al jaren aanwezig is. Mogelijk is de functie dit najaar alleen op de iPhone 14 Pro-modellen beschikbaar.

Voor iPadOS, dat grotendeels lijkt op iOS, zou Apple doorpakken op de multitasking functionaliteit. Daar is de iPad met zijn grote schermen wel bij gebaat. Mogelijk introduceert Apple zelfs zwevende vensters in de interface, zoals we die kennen van macOS, Windows en ChromeOS.

Mac en Apple Watch

Over macOS gesproken: versie 13 gaat waarschijnlijk Mammoth heten, vernoemd naar de berg in Californië, niet naar de prehistorische harige voorvader van de olifant. Het paneel Systeemvoorkeuren krijgt volgens de geruchten een redesign. Ook zijn er nieuwe koppelingen met de iPhone en Apple Watch in macOS te verwachten.

Bij de kleine platforms tot slot, watchOS en tvOS, staat alleen klein onderhoud gepland. Al worden er voor tvOS, dat tevens de basis vormt voor de software van Apples slimme HomePod-speakers, meer koppelingen voor smart homes verwacht. Zo ligt ondersteuning voor Matter voor de hand, de nieuwe universele standaard voor smart home tech die in de tweede helft van 2022 verschijnt.

Maandagavond weten we meer. Volg het nieuws vanaf 19:00 via Bright op RTLnieuws.nl/tech en op onze Twitter, Facebook en Instagram.

Erwin van der Zande, hoofdredacteur Bright

Waarom Apple aan een slimme bril werkt: