Strategische schakeling

'Instagram-topman verhuist met hoofdkwartier naar Londen'

2 augustus om 09:12
Laatste update: 2 augustus om 09:12

Instagram-topman Adam Mosseri verhuist van Los Angeles naar Londen, en zal van daaruit leiding geven aan zijn bedrijf. De stap wijst op een nieuwe strategie voor Instagram, dat worstelt met concurrentie van TikTok.

De Britse hoofdstad was met ruim 4000 medewerkers al de grootste technische hub van Instagram buiten de VS. Later deze maand zal topman Mosseri verhuizen naar het Instagram-kantoor in het Londense King's Cross-district, meldt de Financial Times op basis van ingewijden. Van daaruit zal Mosseri meer personeel aannemen om Instagram vanuit Londen aan de sturen.

Vooral het productteam met betrekking tot influencers wordt in Londen uitgebreid. Influencers zijn al jaren erg belangrijk voor Instagram. Teams die influencers moesten behouden, zaten tot nu toe in Los Angeles en New York. Maar ook de persoonlijke voorkeur van topman Mosseri zou een rol spelen. Mosseri zou de wens om tijdelijk in Londen te wonen, en daarvoor hebben gepleit bij Meta-topman Mark Zuckerberg, zijn baas.

Belastingkorting in het verschiet

Instagram zou in het Verenigd Koninkrijk ook kunnen profiteren van een nieuwe belastingkorting voor research en development. Die korting moet bedrijven aansporen om hun technische ontwikkeling in het VK doen. De belastingkorting komt uit de koker van voormalige Britse minister van Financiën Rishi Sunak, die nu een gooi doet naar het premierschap. Meta heeft in het afgelopen jaar al meermaals vergaderd met Sunak.

Moederbedrijf Meta rapporteerde vorige week zijn eerste omzetdaling ooit. En hoewel Meta zijn cijfers niet uitsplitst, lijkt Instagram al jaren het belangrijkste wapen in het arsenaal. Instagram wordt nu ingezet om weerstand te bieden aan de grootste concurrent, TikTok.

Instagram verandert van missie

Die omwenteling van Instagram gaat met horten en stoten. Instagram gaat meer video's tonen, en vaker video's van vreemden in plaats van vrienden. Die draai kon rekenen op commentaar, waarna Instagram zei de plannen toch door te zetten. Daar kwam het bedrijf daarna weer deels op terug, maar een gedeeltelijke herinrichting van Instagram lijkt er toch echt te komen.

Luister ook de Bright Podcast: