© Slack

slack canvas maken samenwerken whiteboard documenten google docs
Informatie samenbrengen

Slack gaat de strijd aan met Google Docs

20 september 2022 om 17:39
Laatste update: 20 september 2022 om 20:45

De zakelijke chatdienst Slack komt binnenkort met een nieuwe functie die het makkelijker moet maken om meerdere soorten informatie op één plek samen te brengen. De Canvas-functie zou een concurrent kunnen worden voor bijvoorbeeld Google Docs.

De miljoenen gebruikers van Slack krijgen volgend jaar de mogelijkheid om behalve berichten ook een 'Canvas' met collega's te delen. De nieuwe functie laat gebruikers verschillende soorten informatie verzamelen in één overzicht, een Canvas, zoals bestanden, links, video's en verwijzingen naar collega's of andere Slack-kanalen. 

Slack-topvrouw Ali Rayli noemt Canvas een 'vaste, aanpasbare plek voor bestanden, multimedia, integraties en meer', die ervoor moet zorgen dat teams 'georganiseerd en productief blijven'.

Minder gezoek naar informatie

Canvas is bedoeld om collega's één overzicht aan te bieden, zodat ze minder tijd kwijt zijn met het zoeken van informatie. Teams kunnen met de functie bijvoorbeeld informatie verzamelen over een marketingcampagne of alles samenbrengen wat een nieuwe medewerker moet weten, een zogeheten onboarding-pagina.

Elk Slack-kanaal krijgt straks zijn eigen canvas, wat handiger moet werken dan het vastpinnen van belangrijke links bovenaan het kanaal. Meerdere mensen kunnen tegelijk in een canvasdocument werken en alle opmerkingen worden in een aparte thread weergegeven. Canvas komt volgend jaar beschikbaar voor alle Slack-gebruikers en wordt de komende maanden bij organisaties getest.

Concurrent voor Google Docs

Slack kan met dit nieuwe onderdeel de concurrentie aangaan met andere diensten waarmee collega's samen aan documenten kunnen werken en informatie kunnen samenbrengen, zoals Google Docs, Notion, Trello, Dropbox Paper en bedrijfswiki’s.

Topman Nate Botwick van Slack zegt Canvas voorlopig niet te zien als een directe rivaal van apps als Google Docs en Notion, maar meer als een manier om de documenten op die diensten makkelijker te kunnen vinden en intern te delen. Op lange termijn zou Canvas wel een alternatief voor gebruik van andere diensten kunnen worden. "Je kan bijvoorbeeld samen werken aan een nieuwsbrief of een aankondiging en deze naar één kanaal of meerdere kanalen sturen", aldus Botwick tegen The Verge.

Slack concurreert al jaren met Microsoft Teams, maar met Canvas kan het bedrijf, dat onderdeel is van Salesforce, ook een alternatief bieden voor sommige functies van Microsoft Office.

Nu ook videobellen in 'huddles'

Slack zegt intussen ook te zijn gestart met de uitrol van de nieuwe mogelijkheden van zijn huddles-functie. Huddles boden tot nu toe alleen audiochats tussen teamleden, maar vanaf nu kunnen gebruikers er ook mee videobellen.

Bovendien kunnen voortaan meerdere mensen tegelijk hun schermen delen in huddles. Over enkele weken hebben alle Slack-gebruikers toegang tot de uitgebreide huddles.

Miljoenen dagelijkse gebruikers

Slack heeft meer dan 12 miljoen dagelijks actieve gebruikers en ruim 750 duizend organisaties zijn actief op de chatdienst, die vooral wordt gebruikt om medewerkers met elkaar te laten chatten.

Eind 2020 werd Slack overgenomen door Salesforce voor omgerekend zo'n 27 miljard euro.