Musk wil toch satellietinternet in Oekraïne blijven betalen
Starlink

Musk wil toch satellietinternet in Oekraïne blijven betalen

16-10-2022 21:29 Laatste update: 17-10-2022 08:25

Ruimtevaartbedrijf SpaceX van miljardair Elon Musk blijft toch de rekening betalen voor zijn satellietinternetdienst in Oekraïne.

Dat liet Musk op Twitter weten. Dat deed hij nadat SpaceX de Amerikaanse regering onlangs had gevraagd om de kosten van het satellietinternet in Oekraïne op zich te gaan nemen, omdat het bedrijf de torenhoge kosten niet langer kon blijven betalen.

"Ondanks dat Starlink nog steeds geld verliest en andere bedrijven miljarden aan dollars krijgen van de belastingbetaler, blijven wij de Oekraïense regering wel gratis financieren", schreef Musk. Het bedrijf zelf heeft nog niet gereageerd.

20.000 schotelantennes

Tot nu toe leverde SpaceX 20.000 Starlink-schotelantennes aan Oekraïne. De overheid en het leger gebruiken het satellietinternet in gebieden waar de normale verbindingen zijn uitgevallen door acties van het Russische leger. 

Musk zei vorige week dat SpaceX al voor 80 miljoen dollar aan Starlink-apparatuur aan Oekraïne heeft gegeven. In de uitgelekte brief schrijft SpaceX dat het gebruik van Starlink door de Oekraïense regering en het leger de rest van het jaar ruim 120 miljoen dollar zou kosten en de komende 12 maanden bijna 400 miljoen dollar.

"We zijn niet in een positie om meer terminals te doneren aan Oekraïne, of de bestaande terminals voor onbepaalde tijd te financieren", schreef een SpaceX-directeur. Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet daarop weten met SpaceX in gesprek te zijn.

Storingen aan het front

CNN kreeg ook meerdere documenten die SpaceX naar het Pentagon heeft gestuurd in handen. Daaronder is een direct verzoek aan Musk van de Oekraïense generaal Valerii Zaluzhniy voor bijna achtduizend extra Starlink-terminals. "SpaceX staat hier voor vreselijk moeilijke beslissing. Ik denk niet dat ze de financiële middelen hebben om extra terminals of diensten te leveren zoals gevraagd door generaal Zaluzhniy", schreef een externe consultant die voor SpaceX werkt.

De documenten komen naar buiten nadat er de afgelopen weken meerdere berichten rondgingen over grootschalige storingen van het satellietinternet van SpaceX aan het front in Oekraïne. "Starlink is de belangrijkste manier waarop eenheden op het slagveld moeten communiceren", zei een van de bronnen van CNN.

Woede over 'vredesplan' Musk

Musk kreeg vorige week nog een storm van kritiek uit Oekraïne nadat hij op Twitter een 'vredesplan' had voorgesteld. De Tesla-baas opperde een door de Verenigde Naties gecontroleerd referendum in de bezette Oekraïense regio’s en vond dat de Krim formeel bij Rusland moest komen. De Oekraïense ambassadeur in Duitsland reageerde op Musks voorstel met 'rot op'.

Belangrijke rol na invasie

SpaceX-dienst Starlink speelde na de invasie door Rusland een belangrijke rol bij het online houden van Oekraïense overheden en het Oekraïense leger. Het Russische leger probeerde na de invasie de telecomnetwerken in het land te vernietigen. Zo werd onder andere het satellietnetwerk van Viasat in Oekraïne platgelegd door de Russen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei later dat hij Elon Musk 'erg dankbaar' was. 

SpaceX heeft tot nu toe drieduizend satellieten voor Starlink gelanceerd. Het satellietinternet is in meer dan 40 landen beschikbaar, waaronder sinds vorig jaar in Nederland. Onlangs liet Musk Starlink ook activeren in Iran.

Zo werkt Starlink: