Musk: Oekraïne kreeg voor 80 miljoen aan Starlink-schotels
Satellietinternet

Musk: Oekraïne kreeg voor 80 miljoen aan Starlink-schotels

04-10-2022 07:19 Laatste update: 07:19

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft voor ruim 80 miljoen euro aan schotelantennes voor het satellietinternet Starlink aan Oekraïne geleverd. Dat zei Musk in een reactie op de kritiek op zijn 'oplossing' voor de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

"De kosten van SpaceX om Starlink in Oekraïne in te schakelen en te ondersteunen bedragen tot nu toe 80 miljoen dollar. Onze steun voor Rusland is 0 dollar. Het is duidelijk dat we pro-Oekraïne zijn", reageerde Musk op Twitter

Musk kreeg op het sociale netwerk veel kritiek nadat hij aandrong op een door de Verenigde Naties gecontroleerd referendum in de bezette Oekraïense regio’s. De regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja werden vorige week door Rusland geannexeerd na een omstreden referendum dat internationaal als schijnvertoning wordt bestempeld. Vrijwel alle inwoners uit de regio’s zouden voor aansluiting bij Rusland hebben gestemd.

'Geen nucleaire oorlog riskeren'

Ook gaf Musk aan dat de Krim formeel bij Rusland hoort, "zoals de regio al is sinds 1783 tot Chroesjtsjovs fout". Daarmee doelt hij op de stap uit 1954 om het schiereiland van Rusland naar Oekraïne over te hevelen. "Proberen de Krim te heroveren zal leiden tot veel doden, het zal waarschijnlijk mislukken en een nucleaire oorlog riskeren. Dit zou verschrikkelijk zijn voor Oekraïne en de aarde", schreef Musk.

Volgens Musk lopen SpaceX en hijzelf door de levering van Starlink-schotels een groot risico op Russische cyberaanvallen.

Belangrijke rol in Oekraïne

SpaceX-dienst Starlink speelde na de invasie door Rusland een belangrijke rol bij het online houden van Oekraïense overheden en het Oekraïense leger. Oekraïne kreeg enkele duizenden Starlink-ontvangers geleverd, nadat de Oekraïense vicepremier een dringende oproep had gedaan aan Musk.

Het Russische leger probeerde na de invasie de telecomnetwerken in het land te vernietigen. Zo werd onder andere het satellietnetwerk van Viasat in Oekraïne platgelegd door de Russen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei later dat hij Elon Musk 'erg dankbaar' was.

Duizenden satellieten

SpaceX heeft tot nu toe drieduizend satellieten voor Starlink gelanceerd. Het satellietinternet is in meer dan 40 landen beschikbaar, waaronder sinds vorig jaar in Nederland. Gebruikers moeten behalve voor een maandabonnement ook een speciale schotelantenne aanschaffen.

Het bedrijf heeft plannen om de komende jaren nog duizenden Starlink-satellieten te lanceren. Onlangs liet Musk ook Starlink activeren in Iran.

Zo werkt Starlink: