Instagram gaat ook leeftijd van Europese gebruikers controleren
Sociale media

Instagram gaat ook leeftijd van Europese gebruikers controleren

14-10-2022 10:56 Laatste update: 10:56

Instagram gaat sommige gebruikers in de Europese Unie binnenkort vragen om hun leeftijd te verifiëren. De app kan onder andere op basis van een video-selfie inschatten hoe oud iemand is.

Instagram breidt zijn leeftijdscontrole uit naar meer landen, waaronder binnenkort ook de Europese Unie. Sinds de zomer test Instagram in de VS al een systeem om de leeftijd te verifiëren van gebruikers die zeggen 18 jaar of ouder te zijn. De app vraagt hen onder andere om video-selfies te maken, waarna software met kunstmatige intelligentie kan inschatten hoe oud ze zijn.

Dit programma wordt door Instagram nu uitgerold naar India en Brazilië, die samen 400 miljoen Instagram-gebruikers hebben. Instagram zegt de leeftijdsverificatie voor het einde van het jaar ook te introduceren in de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Naast de video-selfies kunnen gebruikers ook een foto van een identiteitsbewijs, zoals een ID-kaart of rijbewijs, indienen. "Je identiteitsbewijs wordt veilig opgeslagen op onze servers en wordt binnen 30 dagen verwijderd", stelt Instagram-moederbedrijf Meta.

Beperkingen voor jonge gebruikers

De minimumleeftijd voor het gebruik van Instagram is 13 jaar. Het nieuwe systeem moet voorkomen dat kinderen de beperkingen die de app hanteert voor jonge gebruikers kunnen omzeilen. Voor Instagram-gebruikers tussen 13 en 18 jaar gelden er allerlei restricties. Zo worden nieuwe accounts van jongeren onder de 16 jaar standaard op privé ingesteld. Ook zet Instagram bij gebruikers onder de 16 standaard de optie aan waardoor ze minder 'gevoelige' beelden te zien krijgen.

De nieuwe leeftijdscontrole kan ook volwassenen helpen die per ongeluk een verkeerde geboortedatum hebben ingevoerd. 

Systeem met AI

Voor de leeftijdscheck met de video-selfie werkt Instagram samen met de Britse startup Yoti, dat de leeftijd bepaalt met behulp van een systeem met kunstmatige intelligentie (AI). De identiteit van de persoon wordt volgens Meta niet vastgelegd. Ook worden de data verwijderd nadat het verificatieproces is afgerond.

Meta gebruikt al langer AI-software om te herkennen of gebruikers liegen over hun leeftijd. Het bedrijf scant daarbij geen foto's en filmpjes, maar kijkt naar andere signalen, zoals teksten en berichten rond verjaardagen, om te bepalen hoe oud iemand waarschijnlijk is.

Zorgen over impact op kinderen

Instagram ligt al jaren onder vuur omdat de app het zelfbeeld van kinderen negatief zou beïnvloeden. De kritiek nam vorig jaar toe na het lekken van een intern rapport, waaruit bleek dat één op de drie meisjes die last heeft van een slecht zelfbeeld de schuld deels aan Instagram geeft.  

Instagram besloot vorig jaar na een storm van kritiek een geplande kinderversie van Instagram uit te stellen. Ook werden er maatregelen genomen om de veiligheid van jongeren op het platform te verbeteren. Zo is het voor volwassenen lastiger gemaakt om chatberichten te sturen aan minderjarige gebruikers.

Luister ook de Bright Podcast: