Instagram start leeftijdscontrole Europese gebruikers via videoselfie
Automatisch systeem

Instagram start leeftijdscontrole Europese gebruikers via videoselfie

08-11-2022 12:59 Laatste update: 13:22

Instagram heeft zijn automatische leeftijdscontrole nu ook in Europa uitgerold. Op basis van een video-selfie schat kunstmatige intelligentie in hoe oud de gebruiker is.

Het systeem met leeftijdscontrole werd sinds de zomer al getest in de VS, en is nu ook uitgerold in de EU en het Verenigd Koninkrijk. Instagram-moederbedrijf Meta werkt voor de controle samen met het bedrijf Yoti, dat kunstmatige intelligentie ontwikkelt.

Het systeem werkt simpel: gebruikers uploaden een foto, en die wordt door de kunstmatige intelligentie beoordeeld. Dat systeem is getraind met duizenden foto's van mensen van allerlei leeftijden en afkomsten, en dus kan het systeem allerlei kenmerken in het gezicht koppelen aan leeftijd. Die controle gebeurt volgens Meta compleet anoniem en de gedeelde selfie wordt naderhand verwijderd. Het systeem van Yoti is nadrukkelijk geen gezichtsherkenning, stelt Meta.

ID-scan tijdelijk gepauzeerd

Eerder in de testfase konden gebruikers ook vragen hun leeftijd de laten bevestigen door bevriende accounts van boven de 18 jaar. Die optie is nu uit de testfase verwijderd, terwijl Meta 'enkele aanpassingen' maakt. Wel is het nog mogelijk om in plaats van de videoselfie een foto van een identiteitsbewijs te uploaden ter controle.

Het systeem vraagt nu alleen om een selfie als minderjarige gebruikers hun leeftijd veranderen naar meerderjarig. De minimumleeftijd voor het gebruik van Instagram is 13 jaar. Het nieuwe systeem moet voorkomen dat kinderen de beperkingen die de app hanteert voor jonge gebruikers kunnen omzeilen. Voor Instagram-gebruikers tussen 13 en 18 jaar gelden er allerlei restricties. Zo worden nieuwe accounts van jongeren onder de 16 jaar standaard op privé ingesteld. Ook zet Instagram bij gebruikers onder de 16 standaard de optie aan waardoor ze minder 'gevoelige' beelden te zien krijgen.

Zorgen over impact op kinderen

Instagram ligt al jaren onder vuur omdat de app het zelfbeeld van kinderen negatief zou beïnvloeden. De kritiek nam vorig jaar toe na het lekken van een intern rapport, waaruit bleek dat één op de drie meisjes die last heeft van een slecht zelfbeeld de schuld deels aan Instagram geeft.

Instagram besloot vorig jaar na een storm van kritiek een geplande kinderversie van Instagram uit te stellen. Ook werden er maatregelen genomen om de veiligheid van jongeren op het platform te verbeteren. Zo is het voor volwassenen lastiger gemaakt om chatberichten te sturen aan minderjarige gebruikers.