© Facebook

EU: Facebook misbruikt macht om Marketplace te promoten

Facebook Marketplace bestaat sinds 2016.

Marktplaats-rivaal

EU: Facebook misbruikt macht om Marketplace te promoten

19-12-2022 12:59 Laatste update: 13:37

Facebook misbruikt zijn dominante positie om het eigen advertentieplatform Marketplace aan de man te brengen. Dat stelt de Europese Commissie in een voorlopige conclusie. Er dreigt weer een megaboete voor Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp.

Facebook geeft zijn gebruikers automatisch toegang tot Marketplace, of ze daar nu op zitten te wachten of niet. Concurrenten als Marktplaats en eBay kunnen daardoor worden weggedrukt, stelt Brussel.

Data van concurrenten gebruiken

Bovendien dwingt Facebook op een oneerlijke manier af dat het gegevens van concurrenten die adverteren op Facebook en Instagram kan gebruiken om met diezelfde rivalen te concurreren. De Europese Commissie noemt de passage hierover in Meta's algemene voorwaarden 'ongerechtvaardigd, onevenredig en onnodig'. "Zulke voorwaarden leggen een last op concurrenten en komen Facebook Marketplace alleen maar ten goede."

De conclusie van de Europese Commissie is nog niet definitief. Meta krijgt nog de kans om zich te verdedigen. Een Meta-woordvoerder zegt dat de "beweringen van de Europese Commissie ongegrond zijn". Het bedrijf wil aantonen dat zijn eigen "productinnovatie" juist in het voordeel is van consumenten en de concurrentie in de markt niet de weg zit.

Als het Amerikaanse bedrijf de Europese mededingingsregels daadwerkelijk heeft overtreden, kan dat leiden tot grote boetes. De boetes kunnen oplopen tot 10 procent van de mondiale jaaromzet.

'Meta zette 3 miljard opzij voor EU-boetes'

Meta kreeg dit jaar al meerdere grote boetes in Europa. Ook hangt de techreus nog een boete van ruim 2 miljard euro boven het hoofd vanwege de verkeerde omgang met data van Europese gebruikers van Facebook, Instagram en WhatsApp. Recente Ierse documenten van Meta wezen erop dat het bedrijf 3 miljard euro apart heeft gezet voor privacyboetes in 2022 en 2023. 

In september kreeg Instagram een boete van 405 miljoen euro voor het schenden van de privacy van kinderen. Facebook kreeg die maand ook een boete van 265 miljoen euro om het lekken van data van gebruikers. De Franse toezichthouder deed daar nog eens 60 miljoen euro bovenop.

Zaak tegen Amazon

De aankondiging over Facebook Marketplace komt op een moment dat de Europese Commissie op het punt zou staan een schikking te treffen in een vergelijkbaar onderzoek naar Amazon. Daarbij ging het om hoe Amazon verkoopgegevens van concurrenten gebruikt om producten zelf na te maken en die onder zijn eigen merken te verkopen. Amazon beloofde de Europese Commissie onlangs geen data van verkopers meer te zullen gebruiken.  

Deze EU-wetten veranderen je online-leven: