'Microsoft voegt chatbot toe aan Google-concurrent Bing'
Op zoek naar marktaandeel

'Microsoft voegt chatbot toe aan Google-concurrent Bing'

04-01-2023 10:16 Laatste update: 10:34

Microsoft zou door de chatbot ChatGPT toe te voegen aan zijn zoekmachine Bing de concurrentie met Google willen opvoeren. ChatGPT beantwoordt vragen van gebruikers met behulp van kunstmatige intelligentie (AI).

Dat melden The Information en Bloomberg op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen van Microsoft. De nieuwe AI-chatbot zou voor eind maart op de Microsoft-zoekmachine Bing worden gelanceerd voor de eerste groep gebruikers.

Microsoft hoopt ermee meer mensen naar Bing te trekken en ze weg te lokken bij Google. Het marktaandeel van Bing is wereldwijd maar zo'n 9 procent, terwijl dat van Google 84 procent is.

ChatGPT

OpenAI lanceerde eind november een gratis testversie van ChatGPT. De chatbot geeft in natuurlijk taalgebruik antwoord op tal van vragen. Binnen mum van tijd had ChatGPT miljoenen gebruikers.

Bij Google gingen er volgens The New York Times vervolgens alarmbellen af, omdat dit soort AI-chatbots een bedreiging voor de eigen zoekmachine kunnen zijn. Gebruikers zouden met de chatbots sneller antwoord op bepaalde vragen krijgen dan wanneer ze iets op Google opzoeken en vervolgens naar meerdere websites moeten doorklikken. Vanwege de opkomst van ChatGPT zou Google intussen werken aan meerdere nieuwe functies.

Plaatjes genereren

Onlangs zei Microsoft ook dat het een andere AI-tool van OpenAI voor het genereren van afbeeldingen, genaamd DALL-E 2, in zijn zoekmachine Bing wilde integreren. Microsoft en OpenAI hebben nog niet gereageerd op de berichtgeving.

'Niet op vertrouwen'

De opkomst van AI-tools die het voor gewone gebruikers makkelijk maken om teksten en afbeeldingen te genereren hebben ook geleid tot zorgen. Zo hebben  experts al gewaarschuwd dat ChatGPT soms op een overtuigende toon onjuiste informatie kan geven.

OpenAI-ceo Sam Altman noemde het 'een vergissing om voor iets belangrijks op ChatGPT te vertrouwen'. "ChatGPT is ongelooflijk beperkt, maar in sommige dingen goed genoeg om een misleidende indruk van grootsheid te wekken."

Miljard dollar

Microsoft investeerde in 2019 een miljard dollar in het AI-bedrijf OpenAI. De bedrijven werken samen aan toepassingen met AI voor de Azure-clouddiensten van Microsoft. 

OpenAI verwacht dit jaar 200 miljoen dollar aan omzet te draaien en 1 miljard dollar volgend jaar. Bedrijven kunnen de OpenAI-technologie gebruiken in hun eigen diensten en die weer verkopen aan klanten. Het gaat dan bijvoorbeeld om tools om automatisch video's, mailtjes aan klanten of marketingteksten te produceren.

Luister ook: