© BMW

Deze BMW-auto verandert van kleur waar je bij staat

De BMW kan van regenboog tot stemmig wit.

32 kleuren

Deze BMW-auto verandert van kleur waar je bij staat

06-01-2023 12:08 Laatste update: 12:30

De nieuwste conceptauto van BMW kan van kleur veranderen. Daarvoor werkt het bedrijf samen met E Ink, het bedrijf achter de papierachtige schermen van e-readers.

Op de techbeurs CES worden ook veel verschillende auto's gepresenteerd: sommige auto's zijn bijna af, voor andere zal het wat langer duren. De iVision Dee van BMW valt in de tweede categorie.

De opvallende conceptauto is de meest uitgesproken die de Duitsers in jaren hebben getoond. De retro-futuristische wagen grijpt terug op klassieke BMW's als de 2002 of de E30: kleinere sedans met een silhouet dat nu weer terugkeert.

32 kleuren

Opvallender is de kleurstelling van de iVision Dee: die verandert waar je bij staat. Dat trucje liet BMW vorig jaar al in zwart-wit-tinten zien met het meer gangbare iX Flow-concept.

De iVision Dee doet het ook in kleur met 32 verschillende tinten, verspreid over 240 individuele vlakken over de volledige auto, de 'grille' en de wieldoppen. Elk vlak kan los aangestuurd worden, en zo kan elke auto op elk moment een ander uniek uiterlijk krijgen.

De E Ink Prism 3-schermen op een wieldop.

Schwarzenegger

De auto wordt bediend via de digitale assistent 'Dee', waardoor knoppen binnen de auto overbodig zijn. De van kleur veranderende grille vormt als het ware het gezicht van Dee, die in een korte film met Arnold Schwarzenegger wordt geïntroduceerd.

Op de ramen van de auto kan augmented reality worden geprojecteerd, wat een toekomstige zelfrijdende auto boeiender zou moeten maken voor zowel passagiers als omstanders.

Nieuwste generatie e-paper in kleur

De technologie achter die kameleonachtige eigenschappen is gemaakt door het bedrijf E Ink. Dat maakt ook de e-paper schermen voor allerlei bekende readers zoals de Amazon Kindle en de Kobo-ereaders. De panelen op het concept van BMW zijn geavanceerder, en gemaakt van de nieuwste kleurenversie van e-paper, genaamd Prism 3.

Die dunne vlakken gedragen zich verder net zoals e-paper in zwart-wit. Dat betekent dat ze alleen stroom verbruiken als er van kleur gewisseld wordt, net zoals dat e-readers ook alleen stroom verbruiken bij het tonen van een nieuwe pagina. Het elektronisch kleurenpapier is volgens E Ink ook duurzaam, maar nog niet stevig genoeg voor op een productieauto. Daarvoor moet de technologie meer eigenschappen krijgen die autolak heeft: bestand tegen temperaturen, kleine beschadigingen, regen, kou en wasbeurten.

Toekomstige spray

Dat is ook het doel van het team achter Prism 3. Uiteindelijk moet de technologie leiden tot een spray, waarmee reguliere autopanelen behandeld kunnen worden. Dat duurt vermoedelijk nog even, al zegt het brein achter de technologie dat de kosten 'lager kunnen zijn dan je denkt'.

Luister ook onze podcast over techbeurs CES