© Tesla

Tesla bouwt nieuwe fabrieken voor accu's en vrachtwagens
Elektrisch rijden

Tesla bouwt nieuwe fabrieken voor accu's en vrachtwagens

25-01-2023 16:17 Laatste update: 18:03

Tesla investeert 3,3 miljard euro in de bouw van twee nieuwe fabrieken voor accu's en elektrische vrachtwagens. De nieuwe fabrieken komen naast een bestaand fabrieksterrein in Reno in de Amerikaanse staat Nevada.

De nieuwe accufabriek zou voldoende van de nieuwe 4680-accucellen kunnen leveren voor 1,5 miljoen auto's per jaar, meldt Tesla.

Op de nieuwe locatie gaat het bedrijf ook zijn elektrische vrachtwagen Tesla Semi op grote schaal produceren. De Tesla Semi werd vorig jaar onthuld en heeft een actieradius van ruim 800 kilometer op een volle accu.  

Tesla maakt bij zijn zogeheten Gigafactory in Nevada sinds 2014 al elektrische motoren voor zijn auto's, accupakketten en de Powerwall-energieopslagsystemen. "Dit creëert 3000 goedbetaalde banen in Nevada en helpt Amerika het voortouw te nemen in schone energie", zei de Democraat Mitch Landrieu, een hooggeplaatste adviseur van het Witte Huis, in een reactie.

Nieuwe accu's

De nieuwe, efficiëntere 4680-accu's kunnen ervoor zorgen dat Tesla-auto's een grotere actieradius krijgen. Ook kunnen ze eraan bijdragen dat de stekkerauto's van het merk goedkoper kunnen worden. Onlangs kwam Tesla in veel landen, waaronder Nederland, met grote prijsverlagingen.

Het nieuwe type accu werd door Tesla in 2020 al aangekondigd als de eerste batterijcel die door het bedrijf vanaf de grond af is ontwikkeld. Topman Elon Musk beloofde destijds een 'elektrische auto van 25.000 dollar'. Momenteel begint de Tesla Model 3 in Nederland bij 44.990 euro.

Deze elektrische auto's komen er dit jaar aan: