© Starlink

starlink satelliet internet spacex wereldwijd
Overal internet via satelliet

'SpaceX komt met wereldwijd abonnement op satellietinternet'

20 februari 2023 om 12:42
Laatste update: 20 februari 2023 om 12:42

Wie op veel plekken op aarde online wil blijven, kan binnenkort een wereldwijd abonnement nemen op het satellietinternet van SpaceX. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk heeft dat in mails aan klanten gemeld.

Ruimtevaartbedrijf SpaceX wil voor zijn satellietinternetdienst Starlink een nieuw abonnement met 'wereldwijd roamen' aanbieden, meldt PCMag. SpaceX heeft per e-mail aan huidige Starlink-gebruikers gevraagd of ze interesse hebben in het nieuwe pakket genaamd 'Global Roaming'. Daarmee kunnen ze voor 200 dollar per maand 'bijna overal ter wereld op het land' internetten via satellieten.

Ruim 1 miljoen abonnees

In de mail aan klanten geeft het bedrijf van Elon Musk toe dat de beschikbaarheid 'afhankelijk is van wettelijke goedkeuringen'. Starlink is nu actief in 48 landen en heeft meer dan 1 miljoen abonnees. Volgens Elon Musk wordt er gewerkt aan een uitrol naar nog veel meer landen.

In sommige grote landen, zoals India en Pakistan, hebben de autoriteiten echter nog geen toestemming voor de satellietdienst gegeven. De aanschaf van een Starlink-ontvanger kost bij het nieuwe pakket 600 dollar.

Duizenden satellieten

SpaceX heeft al ruim 3500 Starlink-satellieten gelanceerd en wil er nog duizenden in een baan om de aarde de komende jaren. In december kreeg het bedrijf van de Amerikaanse toezichthouder FCC goedkeuring om 7500 nieuwe satellieten te lanceren.

Uitrol 

Sinds mei 2021 is Starlink ook in Nederland beschikbaar. Inmiddels is de dienst actief in alle EU-landen, de VS, Canada, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Nigeria en meerdere Zuid-Amerikaanse landen.

Voor particuliere gebruikers kost het satellietinternet 85 euro per maand. Daarnaast is er een duurder abonnement van 105 euro per maand gericht op mensen die reizen, bijvoorbeeld met een camper. Dat RV-abonnement biedt echter alleen toegang op hetzelfde continent als het geregistreerde woonadres van de gebruiker.

SpaceX gaat de Starlink-internetdiensten ook aanbieden in vliegtuigen en op schepen. Later dit jaar komt de internetdienst beschikbaar op vluchten van en naar Hawaii.

Oekraïne en Iran

Starlink speelde afgelopen jaar een belangrijke rol bij het online houden van Oekraïense overheden, militairen en burgers direct na de Russische invasie. SpaceX nam onlangs maatregelen om te voorkomen dat het Oekraïense leger Starlink kan gebruiken om drones die worden gebruikt voor militaire aanvallen te besturen.

Afgelopen september werd Starlink ook in Iran geactiveerd tijdens de protesten na de dood van Mahsa Amini.

Zo werkt Starlink: