macbook air 2023 mac studio apple store wwdc

'Apple onthult nieuwe versies Mac Studio op WWDC'

1 juni 2023 om 09:19
Laatste update: 1 juni 2023 om 09:19

Apple zou maandagavond bij de start van zijn ontwikkelaarscongres WWDC 'meerdere nieuwe Macs' aankondigen. Naast een grotere MacBook Air worden er nieuwe modellen verwacht van de Mac Studio, de high-end computer voor professionals.

Dat schrijft Bloomberg-journalist Mark Gurman, die vaker als eerste de plannen van Apple weet te melden. Er gaan al langer geruchten over de komst van een nieuwe MacBook Air met een groter 15 inch scherm. Die nieuwe Air zou beschikken over dezelfde M2-chips als de huidige 13 inch MacBook Air. 

De vraag is met welke andere nieuwe Macs Apple op WWDC op de proppen komt. Volgens Gurman duiden nieuwe interne tests bij Apple op de komst van nieuwe uitvoeringen van de Mac Studio, de high-end desktopcomputer gericht op professionele gebruikers. Daarvoor dook onlangs al een hint op: volgens een interne memo accepteert Apple vanaf volgende week de Mac Studio in zijn inruilprogramma.

Nieuwe M2 Ultra-chip

Maar uit nieuwe informatie blijkt dat Apple ook al twee nieuwe high-end Macs intern aan het testen is. Als chips gebruiken de testapparaten de M2 Max en de nog niet aangekondigde M2 Ultra. Dat model zou de M1 Ultra vervangen die momenteel beschikbaar is in de Mac Studio, die in maart 2022 op de markt kwam.  

De M2 Ultra zou de prestaties van de M2 Max verdubbelen. De testmachine met de M2 Max gebruikt 96 GB werkgeheugen en de tweede testmachine met de M2 Ultra test Apple in configuraties met 64, 128 en 192 GB geheugen. De huidige Mac Studio is er vanaf 2329 euro en is vooral gericht op video-editors en designers.

Apple werkt daarnaast aan de snellere M3-chips, maar die worden pas dit najaar in de eerste producten verwacht. 

Reality Pro en iOS 17

De grootste aankondiging op WWDC wordt volgens Gurman de langverwachte mixed reality-bril van Apple, de Reality Pro

Daarnaast presenteert Apple tijdens WWDC ook altijd vernieuwingen in zijn software, waaronder dit keer iOS 17 en watchOS 10. Apple noemde deze editie van WWDC zelf 'de grootste ooit'.

De keynote van Apple is op maandagavond 5 juni en wij zijn er bij aanwezig op Apple Park. Luister ook onze voorbeschouwing of kijk onze vooruitblik: