EU: techreuzen moeten labels zetten bij content die met AI is gemaakt

EU: techreuzen moeten labels zetten bij content die met AI is gemaakt

05-06-2023 14:04

De Europese Unie wil dat techbedrijven gebruikers per direct gaan waarschuwen voor materiaal dat met AI is gegenereerd. Zulke waarschuwingslabels worden onderdeel van een vrijwillige AI-gedragscode waaraan onder meer Google, Meta en TikTok zich willen houden.

De 44 techbedrijven die zich hebben aangesloten bij een vrijwillige AI-gedragscode van de EU moeten 'meteen' duidelijke labels plaatsen bij materiaal dat met kunstmatige intelligentie is gemaakt. Dat moet de verspreiding van nepbeelden en desinformatie tegengaan. Dat heeft Vera Jourova, vice-voorzitter van de Europese Commissie, vandaag gezegd tijdens een persconferentie.

Volgens Jourova heeft Google-topman Sundar Pichai haar gezegd dat grote techbedrijven de middelen hebben om AI-materiaal te labelen. Dat moet onder meer gebeuren bij tools met generatieve AI, die op basis van geschreven commando's teksten, plaatjes en filmpjes kunnen genereren, zoals de chatbots ChatGPT, Google Bard en Bing Chat en de plaatjesgeneratoren DALL-E en Midjourney.  

De vrijwillige gedragscode is nodig, omdat de speciale AI-wetgeving waaraan in Brussel wordt gewerkt pas over een paar jaar van kracht zal worden. Zelfs als er in EU-verband een akkoord over de nieuwe AI Act komt, hoeven bedrijven zich daar waarschijnlijk pas vanaf 2026 aan te voldoen.

'Twitter' kiest de confrontatie'

Er is een opvallende afwezige op de lijst van techbedrijven die meedoen: Twitter heeft zich niet aangesloten bij de gedragscode van de EU. Het bedrijf van Elon Musk heeft vorige maand zijn handtekening ingetrokken. "Dit is een fout van Twitter. Het bedrijf heeft voor de confrontatie gekozen", zegt Jourova. Het bedrijf trekt hierdoor volgens haar 'veel aandacht' van Europese toezichthouders, die gaan 'krachtig' gaan onderzoeken of Twitter zich aan de EU-wetgeving houdt. 

Eurocommissaris Margrethe Vestager betrekt ook de G7-landen, India en Indonesië bij een AI-gedragscode. Ook in de Verenigde Staten en andere landen pleiten politici voor strenge regels rond AI, omdat de technologie grote gevaren kan hebben. Naast de verspreiding van desinformatie kan AI bijvoorbeeld allerlei mensenrechten schenden. Bovendien wordt er gevreesd dat de technologie kan leiden tot een grootschalig verlies van banen en zelfs voor het uitsterven van de mensheid.

Luister ook onze podcast: