iPhone 15 Pro krijgt dunnere schermranden: 'Stap naar droom-iPhone'

©UnboxTherapy

iphone 15 pro prijs release scherm apple usb-c
30 juli om 15:42

De nieuwe Pro-versies van de iPhone 15 zouden opvallend dunne schermranden krijgen. Apple gebruikt daarvoor een nieuwe technologie die het nog niet eerder bij de iPhone heeft ingezet.

De schermen van de iPhone 15 Pro en Pro Max worden gemaakt met de technologie LIPO. Dat nieuwe proces maakt de dunnere schermranden mogelijk. De rand rond het scherm wordt verkleind tot 1,5 millimeter, terwijl dat 2,2 mm is bij de huidige modellen, meldt de goed ingevoerde Bloomberg-journalist Mark Gurman. "Apple-ontwerpers dromen al jaren van een iPhone die volledig uit een scherm bestaat, dus zonder randen en uitsparingen. Dit najaar zet Apple weer een stap richting dat doel", aldus Gurman.

Apple gebruikte LIPO voor het eerst in de Apple Watch Series 7 om de schermranden te verkleinen en het display groter te maken. Apple wil de LIPO-techniek volgens Gurman ook in de iPad gaan toepassen. Onlangs toonde YouTuber Unbox Therapy al een mockup van hoe de iPhone 15 Pro Max eruit zou zien, op basis van informatie van fabrikanten van cases. 

Titanium randen

De iPhone 15 Pro-modellen krijgen ook een iets ander ontwerp. Zo worden de glimmende roestvrijstalen randen vervangen door titanium, dat sterker en lichter is. Apple gebruikt titanium ook al in recente Apple Watches. De randen tussen de zijkant en de voorkant zouden iets meer afgerond zijn. Bovendien zal de iPhone 15 Pro aan de binnenkant een andere indeling krijgen, zodat het toestel makkelijker te repareren is.

Bij de productie van de nieuwe schermen van de iPhone 15 Pro zou Apple onlangs tegen problemen zijn aangelopen, maar volgens Bloomberg was dat slechts een 'kleine hapering'. Het zou geen merkbare invloed op de totale productie hebben. Apple heeft opnieuw 85 miljoen exemplaren van de nieuwe iPhones besteld. Het bedrijf verwacht dat de iPhone 15's even goed zullen verkopen als de voorgangers.

Er worden opnieuw vier nieuwe iPhones verwacht, in de formaten 6,1 inch en 6,7 inch. De iPhone 15 en 15 Plus krijgen geen dunnere schermranden, maar wel een andere verandering op schermgebied: in plaats van de notch hebben de twee reguliere modellen straks ook een Dynamic Island, net als de iPhone 14 Pro's.

iPhone 15 brengt veel nieuws

Apple heeft nog meer veranderingen in petto voor de iPhone 15-serie. Zo zou de Lightning-poort worden vervangen door USB-C. Ook krijgen de nieuwe iPhones grotere batterijen, snellere chips en nieuwe kleuren. 

Verder gaat de muteknop in de Pro-modellen plaatsmaken voor een nieuwe actieknop, waaraan je apps, instellingen of functies kan toekennen. Apple was ook van plan om de aan/uit-knop en de volumeknoppen aanraakgevoelig te maken, waardoor ze niet meer in te drukken zouden zijn. Maar volgens Gurman werden deze verbeterde knoppen geannuleerd 'na een reeks technische problemen'.

Apple gaat bij alle vier modellen van de iPhone 15 'kleine prijsverhogingen' doorvoeren, schrijft Gurman. Maar hoeveel duurder de nieuwe iPhones precies worden, is nog niet duidelijk. De presentatie van de iPhone 15-serie wordt in september verwacht.

Voor meer over de iPhone 15, lees ons overzicht van iPhone 15-geruchten

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>