Nieuwe versie PlayStation 5: dit is er uitgelekt over de 'PS5 Slim'

©BwE

ps5 playstation 5 slim sony games kleiner dunner spelcomputer console
14 augustus 2023 om 14:07

Sony zou mogelijk al op korte termijn met een PS5 Slim komen. Eerdere PlayStations verschenen ook vaak in een kleinere, goedkopere uitvoering. We zetten de geruchten over de nieuwe PlayStation 5 op een rij.

De geruchten over een PS5 Slim gaan al een aantal maanden. Het nieuwste vermeende lek heeft zelfs al beeld van de spelcomputer. De vermeende behuizing van de PS5 Slim is in handen van Better Way Electronics, een Australische PlayStation-reparateur.

Het opvallendste verschil met de huidige PS5 is een zwarte streep die schuin over het midden van de witte behuizing loopt. Op een Chinees forum dook een foto van hetzelfde apparaat op. Het lijkt erop dat de diskdrive op de onderkant los te koppelen is, of dus later toe te voegen.

De Australische reparateur zei eerder al dat dat het nieuwe model van de PS5 zo'n 5 centimeter korter is, 'en niet veel dunner'. Het is niet duidelijk of het gaat om een prototype of een productie-exemplaar.

In september op de markt?

Bijna een jaar geleden was er ook al sprake van een vernieuwde PS5. Toen was er ook al sprake van een uitvoering met losse diskdrive. Momenteel zijn er twee exemplaren van de PS5: zonder en met diskdrive, met 100 euro prijsverschil. Het uitgelekte exemplaar zou maar één typecode hebben, zonder A/B-aanduiding die bij de huidige exemplaren de twee versies onderscheidt.

Bij het lek vorig jaar werd geduid op een introductie in september van 2023. Ook concurrent Microsoft lijkt daar rekening mee te houden, bleek vorige maand tijdens de rechtszaak rond de overname van Activision Blizzard. De Xbox-maker verwacht dat Sony nog dit jaar een PlayStation 5 Slim op de markt brengt, meldde Microsoft in zijn stukken.

Nog een hint dat Sony binnenkort met een nieuw exemplaar komt: de huidige PS5 met diskdrive werd vorige maand met korting verkocht. Moet Sony soms van een voorraad af?

Elke PlayStation heeft een Slim

Sony heeft bij elke PlayStation een nieuwe, kleinere uitvoering uitgebracht. Vaak worden de gebruikte onderdelen zoals chips en werkgeheugen na verloop van tijd goedkoper. Soms wordt overgestapt op nieuwere onderdelen met dezelfde prestaties, die ook echt fysiek kleiner en energiezuiniger zijn. Dan is minder koeling en dus een kleinere behuizing nodig: de PS5 bestaat voor een groot deel uit de koeling.

De originele PlayStation woog bijvoorbeeld 1,9 kilo, de kleinere PS One slechts 600 gram. De PS2 woog 2 kilo, de PS2 Slim 900 gram. En ook de PS3 en PS4 kwamen als Slim-uitvoering op de markt. Ook die spelcomputers waren kleiner en lichter en hun voorgangers, maar over het algemeen worden PlayStations wel steeds wat zwaarder.

De originele PS5 met diskdrive weegt bijvoorbeeld 4,5 kilo. De uitgelekte behuizing is nog leeg, waardoor het gewicht onduidelijk is. Vaak is de prijs van de Slim-modellen ook lager.

Een 4K-tv heb je al - maar waar blijven toch die 4K-zenders?