Apple stapt helemaal over op usb-c: 'Alle accessoires volgend jaar aan de beurt'

© Tome Kwalecki

iphone 15 usb c iphone15 usbc lightning airpods toetsenbord magsafe
10 september 2023 om 15:31
Laatste update: 10 september 2023 om 15:43

De iPhone 15 wordt de eerste iPhone met usb-c, dat in de plaats komt van de Lightning-poort. Volgend jaar zou Apple alle accessoires ook met usb-c uitrusten, zoals AirPods, MagSafe-laders, muizen en toetsenborden.

LEES OOK: De allerlaatste iPhone 15-geruchten

In een aflevering van de podcast van MacRumors vertelde Mark Gurman, Apple-kenner bij Bloomberg, dat het bedrijf snel volledig wil overstappen naar usb-c. De overstap moet volgend jaar al worden voltooid, ook voor accessoires als toetsenborden en muizen.

De iPhone 15, die dinsdag wordt aangekondigd tijdens Apple's 'Wonderlust'-evenement, zal al uitgerust zijn met usb-c. De nieuwe Pro-modellen zouden een snellere usb-c-dataoverdracht krijgen. Dat is een van de manieren waarop Apple de Pro-versies wil onderscheiden van de standaardmodellen, naast een betere batterijduur, dunnere randen, een snellere chip en een aanpasbare actieknop.

Nieuwe MagSafe Duo en Battery Pack

Volgens Gurman kondigt Apple tijdens het event ook een nieuwe MagSafe Duo aan, dit keer met usb-c. Daarnaast is de kans volgens de Apple-volger groot dat er een nieuwe versie van de MagSafe Battery Pack bekend wordt gemaakt.  Ook de Apple Watch Magnetic Charging Dock zou weer het levenslicht zien met een usb-c-aansluiting.

Verwacht verder geen volledig nieuwe accessoires bij het Wonderlust-event. Een concept waar het bedrijf aan werkt, is een vernieuwde MagSafe Battery Pack (uiteraard met usb-c) waarvan meerdere exemplaren op elkaar kunnen worden gestapeld. Op die manier moet je meerdere apparaten tegelijkertijd kunnen opladen. Maar dit product zal wellicht nog niet dit jaar onthuld worden, aldus Gurman. 

AirPods

Ten slotte denkt de Apple-kenner dat het bedrijf de nieuwste AirPods Pro zal aankondigen als een update van de huidige generatie, niet als een nieuwe 'derde' generatie. Die laatste zullen pas volgend jaar of in 2025 gelanceerd worden. Eerder lekte ook uit dat de AirPods en AirPods Max vanaf volgend jaar met usb-c zullen worden uitgerust. 

Verplicht door de EU

Dat Apple naar usb-c overstapt, gebeurt niet zomaar. De EU wil al jaren een regelgevend kader waarin techbedrijven worden gedwongen om één verplichte standaardaansluiting aan te bieden. Vorig jaar kwam het eindelijk tot een akkoord: vanaf eind 2024 is usb-c verplicht.

Volgens berichtgeving van Bloomberg zal het bedrijf uit Cupertino de overgang tijdens Wonderlust zoveel mogelijk proberen verkopen als een overwinning, ondanks de felle tegenstand tegen de regel in het verleden. Apple zal vooral de positieve kanten van usb-c in de schijnwerpers zetten, zoals de hogere overdrachtsnelheden en kortere laadtijden. 

Lees meer over de iPhone 15.