© Apple

iphone 15 usb-c apple scherm 4k monitor aansluiten thunderbolt

iPhone 15 is direct via usb-c aan te sluiten op een 4K-scherm

17 september 2023 om 17:28

De iPhone 15 is de eerste iPhone met een usb-c-poort in plaats van een Lightning-aansluiting. Inmiddels heeft Apple meer details bekendgemaakt over de mogelijkheden van usb-c in de nieuwe iPhone, waaronder het aansluiten op een monitor of een ander externe scherm.

Nu de technische specificaties bekend zijn, blijkt dat iPhone-gebruikers dankzij de usb-c-aansluiting een aantal nieuwe functies krijgen. Je kan bijvoorbeeld andere apparaten, zoals je AirPods of Apple Watch, rechtstreeks via je iPhone opladen. Maar wellicht de meest opvallende nieuwe feature, is dat je je iPhone nu kan aansluiten op externe displays, in veel gevallen zonder adapter.

Om je iPhone 15 te verbinden met een HD-scherm, moet je een usb-c-kabel hebben die usb 3.1 of hoger ondersteunt. Een belangrijke kanttekening: de kabel die je bij de nieuwste iPhone krijgt, ondersteunt enkel usb 2. Je zal dus een usb 3.1-kabel moeten kopen om deze functie te gebruiken. 

Resolutie tot 4K

Als je eenmaal zo’n kabel hebt gekocht, kan je je iPhone verbinden met schermen met een resolutie tot 4K en een refresh-rate van 60 Hz. Ook kun je jouw iPhone met usb-c verbinden met HDR-schermen. Je kan schakelen tussen de HDR- en SDR-modus door naar je instellingen te gaan, weergave en helderheid te selecteren en vervolgens het aangesloten beeldscherm te selecteren. Je kan via sommige schermen zelfs je iPhone opladen met usb-c.

Je kan je iPhone ook aansluiten op HDMI-schermen, door gebruik te maken van een adapter of kabel. Die moeten minstens HDMI 2.0 ondersteunen. Met een HDMI-kabel kan je video’s uitvoeren met een resolutie tot 4k en 60 Hz.

Apple gaat helemaal over op usb-c

De overstap naar usb-c gebeurt niet zomaar. De Europese Unie wil al jaren dat techbedrijven dezelfde standaardaansluiting aanbieden. Vorig jaar hakte de EU de knoop door: vanaf eind 2024 is usb-c verplicht

Hoewel Apple zich aanvankelijk fel tegen de nieuwe maatregel verzette, heeft het bedrijf uit Cupertino nu toch de handdoek in de ring gegooid. Sterker nog: het bedrijf heeft usb-c volledig omarmd en zet nu vooral de positieve kanten van de technologie in de schijnwerpers, zoals de veel hogere overdrachtsnelheden en kortere laadtijden. 

Volgend jaar zou Apple al zijn accessoires, zoals alle AirPods, MagSafe-laders, muizen en toetsenborden, van een usb-c-aansluiting voorzien.

Lees meer nieuws over de iPhone 15.