Frans merk lanceert elektrische mini-auto in Nederland

©Ligier

microcar elektrische auto micro car ev Ligier Myli opel rocks-e fiat topolino
24 oktober 2023 om 18:15
Laatste update: 24 oktober 2023 om 22:00

De Franse fabrikant Ligier heeft zijn eerste elektrische microcar in Nederland uitgebracht. De Ligier Myli is vooral bedoeld voor korte ritjes in de stad en is er vanaf ruim 14 duizend euro. 

Het aanbod aan elektrische microcars begint goed op gang te komen. Vandaag maakte Ligier, een fabrikant die bekend is van brommobielen, bekend dat het zijn eerste elektrische microcar in Nederland op de markt heeft gebracht. De Ligier Myli is er in versies met drie verschillende accupakketten, waarbij de grootste batterij (12,4 kWh) goed is voor een actieradius van 192 kilometer. Met het instapmodel met een kleine 4,14 kWh-accu haal je maar maximaal 63 kilometer. 

Er zijn vier uitvoeringen van de Myli. Voor de goedkoopste betaal je 14.490 euro. Dat is een stuk duurder dan de concurrent Opel Rocks-E, die in Nederland al vanaf 8699 euro verkrijgbaar is. Maar qua ontwerp lijkt de Myli wat meer op een normale auto dan de Opel Rocks-E.

Geen rijbewijs nodig

Net als de microcar van Opel heeft de Myli een maximumsnelheid van 45 km/u. Daardoor mag je er vanaf 16 jaar met een bromfietsrijbewijs (AM-rijbewijs) in rijden. Er zijn ook elektrische microcars die harder kunnen: zo haalt de Microlino 90 km/u. Maar daar heb je dus wel een normaal rijbewijs voor nodig.

Regeneratief remmen

Het opladen van de accu van de Myli gaat bij het instapmodel in 2,5 uur via het stopcontact en bij de versie met de grootste batterij duurt het 7,5 uur. De micro-auto heeft ook een eco-modus waarbij via regeneratief remmen de actieradius wordt vergroot.

Er is een bagageruimte 459 liter, op het dashboard zit een 10 inch touchscreen en er zijn 2 usb-poorten aan boord. De Myli ondersteunt ook Apple CarPlay en Android Auto.

Veel opties

De Myli heeft ledverlichting, stuurbekrachtiging, voor- en achterruitverwarming en schijfremmen. De duurste R.EBEL-variant (23.420 euro) heeft ook een achteruitrijcamera. Voor een microcar zijn er aardig wat opties beschikbaar, waaronder een airco en stoelverwarming. De microcar is ook aan je eigen smaak aan te passen met verschillende lakkleuren en stickerpakketten.

De mini-auto is ook te leasen, vanaf 399 euro per maand. En voor onderhoud en service kan je terecht bij 40 dealers in het hele land.

Steeds meer concurrenten

Andere elektrische microcars zijn naast de Opel Rocks-E en de Microlino onder meer de Citroën Ami, de Canta E-Comfort en de in bochten meekantelende driewielers van het Nederlandse Carver.

Binnenkort komen er nog meer concurrenten aan: de Fiat Topolino, een microcar met een guitige retro-look, en de Spaanse Silence S04, die opvalt met zijn verwisselbare accu's. De goedkoopste microcar is de ARK Zero, van omgerekend zo'n 7000 euro, maar die is momenteel nog alleen voor Britten te koop. 

Lees meer nieuws over elektrische auto's.