©Mazda

Mazda-baas: alleen bij Tesla gaat de verkoop van elektrische auto's goed

Mazda-baas: alleen bij Tesla gaat de verkoop van elektrische auto's goed

27-11-2023 19:01

De ceo van Mazda klaagt over de grote voorraden van elektrische auto's waar fabrikanten mee opgezadeld zitten. De verkoop van EV's komt volgens hem te langzaam op gang, behalve dan bij Tesla.

Mazda-topman Masahiro Moro is niet blij met de huidige verkoopcijfers van elektrische auto's. Hij zegt tegen Fortune dat 'de voorraden zich blijven opstapelen' doordat de vraag naar stekkerauto's tegenvalt. Dat geldt niet alleen voor de EV's van zijn bedrijf, zoals de Mazda MX-30. De verkoop van EV’s van andere merken dan die van Tesla komt 'niet van de grond', zegt Moro tegen Fortune. 

"In de VS waren EV's vorig jaar 6 procent van de markt. Dit jaar is dat 8 procent. En van die 8 procent was 57 procent van Tesla. Andere elektrische auto’s komen niet van de grond, de inventaris stapelt zich op", aldus de Mazda-baas.

'Consument bepaalt'

Terwijl andere grote automakers zich als doel hebben gesteld om alleen maar elektrische auto's te produceren in 2030, zoals Volvo, of 2035, zoals GM en Ford, tempert Mazda de verwachtingen. Volgens Moro hangt de overstap naar volledig elektrisch af 'van de keuze van de consument en de sociale infrastructuur'. Het gebrek aan laadpalen is volgens hem een van de belangrijkste problemen bij de overgang naar elektrisch rijden.

Tesla had dit jaar overigens meerdere prijsverlagingen nodig om zijn verkoopcijfers op peil te houden. Het bedrijf van Elon Musk start later deze week met de leveringen van zijn langverwachte elektrische pick-up-truck Cybertruck.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.