©Belkin

Update laat oudere iPhones dubbel zo snel draadloos laden: zo zit dat

Update laat oudere iPhones dubbel zo snel draadloos laden: zo zit dat

6 december 2023 om 11:16
Laatste update: 6 december 2023 om 11:22

Het gebeurt niet vaak dat oudere iPhones er via updates op hardware-gebied een nieuwe functie bij krijgen. Nu is het toch zover: met de komst van iOS 17.2 kunnen iPhone 13- en 14-gebruikers hun toestel sneller draadloos laden.

Met iOS 17.2 wordt ondersteuning voor de nieuwe laadstandaard Qi2 toegevoegd, meldt 9to5Mac. Die nieuwe generatie van de draadloze laadstandaard was al aangekondigd voor de iPhone 15-lijn. Qi2 is ontwikkeld in samenwerking met Apple, en gebruikt net als MagSafe magneten om de lader precies uit te lijnen met de ontvanger in de iPhone.

De draadloze laadsnelheid op iPhones lag bij Qi-laders tot nu toe op 7,5W, waar dat bij MagSafe-laders op 15W ligt. Met de update naar iOS 17.2 gaat die snelheid ook bij Qi2-laders naar 15W. En niet alleen voor de iPhone 15-modellen, maar ook voor die uit de iPhone 13 en iPhone 14-lijn.

Nieuwe laders moeten nog verschijnen

Veel Android-toestellen konden al wel met 15W draadloos laden, zelfs via de eerste versie van Qi. Apple hield de snelheid echter op die 7,5W, mogelijk om de batterij van iPhones te sparen. Als de telefoon niet precies midden op de lader ligt, gaat het laden langzamer en wordt de telefoon warmer waardoor de batterij sneller slijt. Door de magneten in MagSafe en Qi2 is daar veel minder sprake van.

Hoewel de iPhone 13, 14 en 15 straks dus sneller draadloos kunnen laden, heb je daar wel een nieuwe Qi2-lader voor nodig. Die beginnen nu pas op de markt te komen, dus Apple is precies op tijd met de update. Qi2-laders van merken als Belin, Anker en Mophie werden begin dit jaar aangekondigd, maar zijn momenteel nog niet te vinden. Voordeel van zo'n lader tegenover MagSafe is dat je er ook Android-telefoons mee kan opladen, en andere apparaten die de standaard gaan ondersteunen. Het is nog niet helemaal duidelijk of je ook oudere telefoons kan laden met een nieuwe Qi2-lader.

De iOS 17.2-update met ondersteuning voor Qi2 wordt volgende week verwacht.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.