Uber Eats en andere bezorgapps krijgen nieuwe regels - wat merk jij ervan?

© Unsplash

Uber Eats en andere bezorgapps krijgen nieuwe regels - wat merk jij ervan?
13 december 2023 om 19:03
Laatste update: 14 december 2023 om 00:05

Je gaat waarschijnlijk binnenkort meer betalen voor je bezorgmaaltijden via apps als Uber Eats en Deliveroo. Dat is volgens de bedrijven het gevolg van een nieuwe EU-richtlijn. Deze EU-regels zijn er om betere rechten voor platformmedewerkers te garanderen, zoals een hoger, vast salaris.

De nieuwe EU-regels zullen ervoor zorgen dat werknemers die onterecht als zelfstandigen worden gezien, en dus niet in aanmerking komen voor uitkeringen, door de invoering van een 'vermoeden van tewerkstelling' meer rechten krijgen, meldt Bloomberg. Dat zijn dus mensen die het gros van hun inkomen met zo’n bezorgdienst binnenhalen, en dus schijn-zelfstandige zijn.

"Op dit moment kunnen ten minste 5,5 miljoen mensen die 'platformwerk' verrichten ten onrechte worden geclassificeerd als zelfstandigen – en lopen ze belangrijke arbeids- en socialezekerheidsrechten mis," aldus het Europees Parlement.

Kritiek van de bedrijven

De voorstellen waren eerder bekritiseerd door Delivery Platforms Europe, waarvan Bolt, Deliveroo en Uber lid zijn. Volgens deze bedrijven gaat dit veel geld kosten om deze krachten in dienst te nemen. Hier gaat de consument de prijs van betalen, waarschuwen de platforms.

De politiek wil juist vastheid omdat werknemers beter beschermd zijn dan zelfstandigen: die moeten dat zelf regelen, maar daarvoor is de betaling via bezorgdiensten niet voldoende. Als zo’n bezorger arbeidsongeschikt wordt, draait daarvoor dan veel sneller de belastingbetaler op dan de werkgever.

Ontslagen via een algoritme

De regels zullen ook het gebruik van algoritmes bij het nemen van beslissingen verminderen, waarbij menselijk toezicht vereist is bij zaken als de schorsing van het account van een werknemer of ontslag. Nu zijn er dus nog gevallen waarbij een bezorger geheel automatisch wordt ontslagen, omdat er bijvoorbeeld te veel klachten binnenkomen. De nieuwe regels moeten de zelfstandigen ook meer inzicht geven in hoe zulke algoritmes precies werken.

Onder de nieuwe regels kunnen apps het systeem ook niet meer misleiden door gebruik te maken van arbeidsbemiddelaars. Zelfstandigen moeten dan op hetzelfde niveau bescherming krijgen als werknemers die rechtstreeks in dienst zijn.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.