©iRobot

Amazon mag maker Roomba-robotstofzuigers definitief niet overnemen

Amazon mag maker Roomba-robotstofzuigers definitief niet overnemen

29 januari - 16:53 Laatste update: 19:16

De overname van iRobot, de fabrikant van de bekende Roomba-robotstofzuigers, door Amazon is definitief van de baan. De Europese Commissie biedt volgens de bedrijven geen mogelijkheid om de overname door te zetten.

Amazon maakte de overname van iRobot in 2022 al bekend, en de EU leek in eerste instantie nog weinig problemen te hebben. Maar al snel startte de Amerikaanse waakhond een onderzoek en eind vorig jaar kwam de Europese Commissie alsnog met bezwaren.

Die Europese bezwaren blijken nu de nekslag voor de voorgenomen overname van ruim 1,3 miljard euro. "Amazons voorgestelde overname van iRobot heeft geen weg naar goedkeuring door de regelgeving in de Europese Unie, waardoor Amazon en iRobot niet samen vooruit kunnen gaan - een verlies voor consumenten, concurrentie en innovatie", aldus Amazon in een verklaring. Een direct gevolg van het afketsen van de overname is het ontslag van een derde van het personeel van iRobot, dat nu een onzekere tijd tegemoet gaat.

Bedreiging voor concurrentie

De Europese Commissie was bang dat de overname van iRobot door Amazon negatieve gevolgen zou hebben voor de concurrentie op de markt voor smart home-producten. Amazon is daar al een grote speler, met zijn Ring-producten. Bovendien beloofde Amazon lagere prijzen voor de robotstofzuigers van iRobot.

Met die strategie is het Amazon eerder gelukt het concurrenten moeilijk te maken: door zijn formaat kan Amazon in bepaalde markten lange tijd weinig tot geen winst maken, waardoor concurreren voor kleinere spelers erg moeilijk is.

De Europese Commissie had Amazon en iRobot gevraagd bepaalde beloftes te doen, de precieze invulling is niet bekend geworden. Kennelijk konden de bedrijven niet voldoende duidelijk maken dat de overname geen gevaar voor de concurrentie zou vormen.

Meer over smart home en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.