©Unsplash

Microsoft hard over nieuwe Apple app-regels: 'stap in de verkeerde richting'

Microsoft hard over nieuwe Apple app-regels: 'stap in de verkeerde richting'

30 januari - 10:30 Laatste update: 10:56

De nieuwe App Store-regels van Apple wekken veel reactie op. Na onder meer Epic Games en Spotify heeft nu ook Microsoft gereageerd: de president van Xbox is niet te spreken over de wijzigingen.

Om te voldoen aan de DMA-regels van de EU, presenteerde Apple vorige week nieuwe App Store-voorwaarden. Andere appwinkels en apps van buiten de App Store zijn straks toegestaan, zoals de EU eist. Maar Apple houdt ook bij die apps enige controle, en ontvangt bovendien ook daar geld van ontwikkelaars. Die kosten kunnen voor populaire apps buiten de App Store snel oplopen, wat al kwam te staan op kritiek van onder meer Fortnite-maker Epic Games en Spotify, de twee meest prominente critici van Apple's App Store-beleid.

Xbox-president Sarah Bond haakt nu aan op de klachten van Spotify-topman Daniel Ek, die stelt dat de nieuwe keuze die Apple biedt zijn bedrijf geen keuze laat. "Wij denken dat constructieve gesprekken voor verandering zorgen en leiden tot open platforms en meer concurrentie", schrijft Bond. "Apples nieuwe beleid is een stap in de verkeerde richting. We hopen dat ze luisteren naar de feedback op hun voorgestelde plan en aan een meer inclusieve toekomst voor iedereen werken", aldus Bond.

Xbox zit zelf wel potdicht

Opvallend detail: de manier waarop de App Store tot nu toe werkte, was grotendeels gebaseerd op de manier waarop spelcomputers zoals de Xbox al decennia werken. Op die apparaten zijn ook bedrijven als Microsoft en Nintendo de poortwachter, die als enige bepalen wie er in hun game-winkel komt – en die games dragen daarvoor een percentage af. Het is op de Xbox momenteel dan ook niet mogelijk om zomaar elke game van elke ontwikkelaar te installeren.

Microsoft zag de naderende openstelling van Apple eerder echter als grote kans voor zichzelf. Microsoft heeft net de overname van Activision Blizzard afgerond. Onderdeel van die overname is mobiele game-ontwikkelaar King. Microsoft zei bijna een jaar geleden al dat het op basis van die games werkte aan een eigen gamewinkel voor de iPhone. Dat is binnenkort dus mogelijk, maar wel met eerder onvoorziene kosten. Vermoedelijk komt de kritiek van de Xbox-president daar vandaan. De overname van Activision Blizzard kostte namelijk een recordbedrag van 69 miljard dollar, een dermate hoge prijs dat er nu al bijna 2000 mensen worden ontslagen bij Xbox.

Gamestreaming straks wel mogelijk

Toch bieden de nieuwe App Store-regels van Apple alsnog kansen voor Xbox. Een ondergesneeuwde regel is namelijk dat apps voor gamestreaming straks wel zijn toegestaan. Xbox kan zijn Game Pass-abonnees straks dus bedienen met apps voor iPhone, iPad en Apple TV. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Nvidia, met zijn dienst GeForce Now. Die platforms hebben nog niet gereageerd op de nieuwe plannen van Apple, dat gamestreaming-apps tot nu toe verbood.

Meer over de App Store en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.