©Microsoft

Microsoft gaat als een speer maar één onderdeel stelt zwaar teleur

Microsoft gaat als een speer maar één onderdeel stelt zwaar teleur

30 januari - 23:19 Laatste update: 23:37

Microsoft spint garen bij AI en zag zijn omzet afgelopen kwartaal weer fors groeien, naar 62 miljard dollar. Maar één bedrijfstak van de techreus presteerde opnieuw erg slecht. 

AI is een grote melkkoe voor Microsoft, zo blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers. De omzet van Microsoft nam afgelopen kwartaal met 18 procent toe vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. "We zijn van het praten over AI gegaan naar het toepassen van AI op grote schaal", aldus Microsoft-baas Satya Nadella in een toelichting. "Door AI op elke laag van onze techstack toe te voegen, krijgen we er steeds meer nieuwe klanten bij en zorgen we voor nieuwe voordelen en productiviteitswinst in elke sector."

Bijna alle bedrijfsonderdelen laten uitstekende cijfers zien. De omzet uit de Microsoft Cloud steeg het meest, met 24 procent op jaarbasis, naar bijna 34 miljard dollar. Dat terwijl de omzet uit Office voor consumenten 'slechts' met 5 procent toenam. Ook haalde Microsoft 9 procent meer inkomsten uit Windows

Surface scoort dikke onvoldoende 

Maar de verkoop van apparaten, waaronder de Surface-computers, leverde opnieuw minder op, een daling van 9 procent op jaarbasis. In het derde kwartaal zakte de omzet uit apparaten al met 22 procent. Dit ondanks dat de pc-verkoop wereldwijd herstel laat zien. Het blijft dus kwakkelen met de Microsoft Surface-lijn na het vertrek van topman Panos Panay, die naar Amazon verkaste om daar de hardware-tak te leiden.

Later dit jaar hoopt Microsoft met een nieuwe laptop en tablet met krachtige chips en verbeterde designs het tij te keren. De aanstaande Surface Laptop 6 en Surface Pro 10 zouden de concurrentie moeten aangaan met de MacBook Air en iPad Pro. Het worden de eerste Surface-computers die geschikt zijn voor de 'volgende generatie AI'.  

Gametak nu groter dan Windows

Bij het Xbox-onderdeel steeg de omzet uit games en abonnementen met maar liefst 61 procent, maar dat kwam voor 55 procentpunten door de afgeronde overname van gamereus Activision Blizzard. Daardoor is de omzet van de gametak in één klap groter dan die van Windows. 

Uit de advertenties op onder meer de zoekmachine Bing haalde Microsoft 8 procent meer inkomsten.

Lees meer nieuws over Microsoft en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief