©Unsplash

Geen Meta-appwinkel voor iPhone: regels 'te lastig' volgens Zuckerberg

Geen Meta-appwinkel voor iPhone: regels 'te lastig' volgens Zuckerberg

2 februari - 11:08

Apple staat binnenkort externe appwinkels toe op onder andere de iPhone. Meta is niet van plan die mogelijkheid te gebruiken: de regels van Apple zijn volgens Mark Zuckerberg te lastig om aan te voldoen.

De regels rond aanstaande openstelling van de App Store hebben al tot kritiek geleid van onder meer Spotify, Epic Games en ook kleinere ontwikkelaars. Meta-topman Mark Zuckerberg is ook niet te spreken over de openstelling met beperkingen die Apple heeft onthuld.

"Ze hebben het zo lastig gemaakt, en ik denk, zo op gespannen voet met de bedoeling van de EU-verordening, dat ik denk dat het voor iedereen - inclusief onszelf - gewoon heel moeilijk zal zijn om echt serieus te overwegen wat ze daar doen", aldus Zuckerberg bij de toelichting van de Meta-kwartaalcijfers.

"Ik denk niet dat het Apple-ding enig verschil voor ons zal maken, omdat ik denk dat de manier waarop ze het hebben geïmplementeerd, ik erg verbaasd zou zijn als een ontwikkelaar ervoor zou kiezen om naar een alternatieve appwinkel te gaan", aldus Zuckerberg.

Apple ziet inderdaad liever dat appmakers voor de App Store blijven kiezen. Volgens het bedrijf is de eigen winkel veel veiliger en privacyvriendelijker dan het alternatief. Bovendien is het gros van de ontwikkelaars volgens Apple goedkoper uit binnen de App Store dan daarbuiten – de zwaarste lasten worden gedragen door de grootste spelers in de App Store, die ook het hardst klagen.

App Store in EU relatief piepklein

Overigens is het opvallend hoe klein de EU maar is voor de omzet die Apple uit de App Store haalt. Van de wereldwijde omzet uit de App Store, komt maar zo'n 7 procent uit de App Store, zeiden Apple-ceo Tim Cook en CFO Luca Maestri tijdens de bekendmaking van de Apple-kwartaalcijfers.

Relatief gezien is de EU dus maar erg klein, en verdienen ontwikkelaars dus veel meer aan hun apps in de rest van de wereld – waar de App Store geen alternatieve appwinkels gaat krijgen. Cook vindt het lastig te voorspellen welke keuze appmakers zullen maken: binnen de App Store, of er buiten. Die keuze is vrij definitief, eenmaal gekozen kan een ontwikkelaar niet makkelijk terug.

Meer over de App Store en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.