© Apple

Nederlanders wachten steeds langer om nieuwe smartphone te kopen

Nederlanders wachten steeds langer om nieuwe smartphone te kopen

3 februari om 15:30

Mensen in Nederland stellen de aankoop van een nieuwe smartphone steeds langer uit. Zo’n 41 procent bezit zijn of haar telefoon al meer dan drie jaar. In 2020 was dat bij slechts een op drie Nederlanders het geval.

Dat bericht NU.nl op basis van cijfers van marktonderzoekers Telecompaper en GfK. Uit de cijfers blijkt ook dat 35 procent van de Nederlanders in 2020 een smartphone had die nog geen jaar oud was. In de tweede helft van 2023 was dat gedaald naar 28 procent.

Smartphones zien er hetzelfde uit

Volgens de marktonderzoekers zijn daar een aantal redenen voor. Het uiterlijk van smartphones verandert bijvoorbeeld steeds minder. Ook het aantal nieuwe functies begint steeds minder opvallend te worden. Gebruikers die drie jaar wachten, merken daar doorgaans meer van dan mensen die jaarlijks een nieuw model aanschaffen.

Ook het feit dat smartphonemakers steeds langer ondersteuning bieden, speelt een rol. De Samsung Galaxy S24 zal bijvoorbeeld minstens zeven jaar lang updates krijgen. Dat betekent dat je het huidige vlaggenschip van het bedrijf tot 2031 kan blijven gebruiken. Ook Google zegt dat het voor nieuwe Androidversies zeven jaar lang updates zal blijven uitrollen. Als je een iPhone hebt, kan je rekenen op zes jaar, wat betekent dat je jouw nieuwe iPhone 15 tot 2030 kan blijven gebruiken.

Brengt AI daar verandering in?

Hoewel steeds meer mensen langer dezelfde telefoon blijven gebruiken, zou het best kunnen dat de AI-revolutie daar verandering in brengt. Apple werkt bijvoorbeeld aan nieuwe AI-functies, zoals een geüpdatete Siri. Ook Samsung zet met de Galaxy S24 sterk in op AI

Ook de opkomst van vouwbare telefoons kan ervoor zorgen dat mensen gaan shoppen voor een nieuw model. Volgens Apple-analist Ming-Chi Kuo is dat vooral in China al zichtbaar. Daar slinken de verkoopcijfers van de iPhone, deels doordat steeds meer merken opvouwbare telefoons aanbieden.

Meer nieuws over smartphones, en abonneer je op de nieuwsbrief van Bright.