© AR4789

Hé, Windows 12 op een smartphone?

Hé, Windows 12 op een smartphone?

21 februari - 22:32 Laatste update: 22 februari - 00:21

Hoe zou Windows Phone er nu uitzien als Microsoft wél was doorgegaan met zijn mobiele besturingssysteem? Een ontwerper laat het zien in een nieuwe video en daar komen veel positieve reacties op. Kijkt Microsoft mee?

Microsoft stapte jaren geleden uit de smartphonemarkt toen het Windows Phone de nek omdraaide. Dat gebeurde nadat de techreus eerder nog Nokia's noodlijdende telefoontak had overgenomen. Microsoft-baas Sundar Pichai gaf vorig jaar toe dat het een fout was om destijds al te stoppen met Windows Phone. Achteraf denkt Pichai dat Microsoft toch kansen zou hebben gehad op een mobiel succes, naast de iPhone en Android.

Windows Phone in 2024

Geïnspireerd door die uitspraak en de berichten over de komst van Windows 12 ging de conceptdesigner 'AR 4789' aan de slag. Hij heeft een video gemaakt, waarin je ziet hoe Windows Phone er anno 2024 uit zou zien op een telefoon. Oftewel: een denkbeeldige mobiele versie van Windows 12. Zo'n nieuwe Windows-telefoon heeft veel functies die je op veel andere smartphones ook hebt, zoals een always-on scherm en een vingerafdrukscanner. 

Maar in dit concept zie je ook steeds een speciale mini-taakbalk onderin het scherm. En het thuisscherm heeft een zoekveld, dat natuurlijk leidt naar Bing. Uiteraard speelt ook Copilot, de AI-assistent die Microsoft werkelijk in elk programma stopt, een grote rol op de telefoon. Met bijvoorbeeld een Circle to Copilot-functie, afgekeken van de nieuwe Circle to Search-functie van Google.

Windows 12 draaien op je telefoon?

Uit de honderden reacties op de video blijkt dat er zeker een groep gebruikers is die zo'n mobiele Windows-versie toch wel ziet zitten. Sommigen hopen dat Microsoft het echt mogelijk maakt om Windows 12 soepel te draaien op smartphones en tablets, doordat het systeem apparaten met ARM-chips beter gaat ondersteunen. Maar Microsoft heeft tot nu toe niets gezegd over aanpassingen in de interface om deze bruikbaar te maken op mobiele apparaten. 

De video van AR 4789 is na een dag al 150.000 keer bekeken. Daar zitten ongetwijfeld ook Microsoft-medewerkers tussen, dus wie weet komen ze op een idee. 

Lees meer nieuws over Windows en mis niks met onze nieuwe Bright-app.