©Sammobile

Vergeet de vouwtelefoon: deze buigbare smartphone van Samsung draag je om je pols

Vergeet de vouwtelefoon: deze buigbare smartphone van Samsung draag je om je pols

27 februari om 23:15
Laatste update: 28 februari om 00:01

Tijdens de telefoonbeurs Mobile World Congress (MWC) toonden meerdere fabrikanten concepten voor buigbare smartphones, die je om je pols kan dragen. Maar zijn deze telefoons met buigbare OLED-schermen al klaar om op de markt te komen? 

Tijdens het MWC in Barcelona toonde Samsung het prototype van zijn Cling Band. Het apparaat lijkt een beetje op een combinatie van een smartphone, een smartwatch en een klaparmband. De Cling Band is uitgerust met een buigbaar OLED-scherm en moet rond de pols worden gedragen. Ook aanwezig is een enkele camera en een hartslagsensor.

Samsung erkent volgens CNET dat er nog geen concrete plannen zijn om de Cling Band op de markt te brengen. CNET-journalist Katie Collins, die het apparaat kon uitproberen, zegt dat het nog niet zo goed werkt. Ze kon alleen wat scrollen, maar zelfs dan hapert de Cling Band al. 

Flexibele OLED-schermen

Het prototype is voorlopig vooral bedoeld om de flexibiliteit van de OLED-schermen van Samsung Display te demonstreren. Een van de problemen is dat de hartslag en andere sensoren niet werken als je het apparaat als telefoon gebruikt, schrijft Sammobile. Vergeleken met een smartwatch is deze buigbare telefoon ook nog erg ongemakkelijk om tijdens de slaap te dragen.

Eerder dit jaar gaf Samsung tijdens de techbeurs CES 2024 al een voorproefje van een andere buigbare smartphone met het Flex In & Out concept. In tegenstelling tot de huidige vouwbare telefoons, is het mogelijk om dit apparaat in beide richtingen te vouwen.

Motorola

Ook Motorola toonde tijdens MWC zijn buigbare smartphone, hetzelfde model die het vorig jaar eigenlijk al liet zien tijdens het Lenovo Tech World-evenement van zijn moederbedrijf. Het conceptapparaat ziet eruit als een normale smartphone, maar kan ook rond je pols gebogen worden. Een magnetische band moet ervoor zorgen dat het hebbeding niet van je pols afglijdt. 

Het buigmechanisme moet er ook voor zorgen dat je de smartphone kan ombuigen tot zijn eigen kickstand, bijvoorbeeld voor videogesprekken. Het apparaat is enkel uitgerust met een frontcamera. Heel de achterkant is bedekt met een zachte, geribbelde stof. Net als Samsung is Motorola waarschijnlijk niet van plan om op korte termijn zijn buigbare smartphone op de markt te brengen. 

Lees meer nieuws over Samsung, en blijf op de hoogte met de app van Bright.