© Unsplash

Deze fatbike-merken nemen het op tégen opgevoerde elektrische fietsen

Deze fatbike-merken nemen het op tégen opgevoerde elektrische fietsen

12 maart - 19:58 Laatste update: 20:14

Vier Nederlandse fabrikanten van fatbikes slaan de handen in elkaar om opgevoerde elektrische fietsen van de weg te halen. Het samenwerkingsverband krijgt de naam Veilige Fatbikes Nederland.

Het initiatief Veilige Fatbikes Nederland is opgezet door de fabrikanten Brekr, Knaap, Doppio en Phatfour. Hun belangrijkste wapen, zeggen ze in een persbericht, is een boycot van verkooppunten die fietsen importeren en verkopen die niet voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Dergelijke e-bikes kunnen immers makkelijker worden opgevoerd, aldus de fabrikanten.

De vier bedrijven willen consumenten ook beter informeren over opgevoerde e-bikes. Daarvoor maken zij een ‘speciale voorlichtingswebsite’. "Wanneer een e-bike wordt opgevoerd, wordt deze feitelijk een motorvoertuig, waardoor andere wettelijke eisen van kracht worden zoals het dragen van een helm, het voeren van een kenteken en het hebben van een rijbewijs en aansprakelijkheidsverzekering. De risico’s zijn aanzienlijk, zoals boetes die opgeteld ver boven de 1000 euro uitkomen of een strafblad."

Grote impact voor fietsendealers

Merken die zich bij de groep willen voegen, moeten een aantal afspraken naleven. Eerst en vooral moeten ze voldoen aan alle wet- en regelgeving in Nederland, zodat het moeilijker is om hun e-bikes op te voeren. Ook moeten zij hun klanten wijzen op de risico’s van het opvoeren van een e-bike.

Veilige Fatbikes Nederland wil verkooppunten die illegale of makkelijk opvoerbare e-bikes verkopen, zwaar aanpakken. Als een dealer een boete krijgt voor de verkoop van illegale e-bikes, zullen de vier aangesloten merken geen fietsen meer leveren aan die dealer. Wanneer een dealer nog niet is beboet, maar er wel signalen zijn dat die zich niet aan de regels houdt, kan de groep er nog mee in dialoog gaan.

Veilige Fatbikes Nederland zegt dat ook deze dealers hun handel kunnen verliezen. Ten slotte wil het verbond samenwerken met andere instanties, zoals de overheid en de politie, om tegen opgevoerde en illegale e-bikes te vechten.

Meer over e-bikes, of blijf op de hoogte via de nieuwsbrief van Bright