Tim Cook beschuldigd van aandeelhoudersbedrog: Apple betaalt grote schikking

© Apple

Tim Cook beschuldigd van aandeelhoudersbedrog: Apple betaalt grote schikking
16 maart om 22:00

Apple gaat een schikking van 490 miljoen dollar betalen om een rechtszaak te beëindigen waarin werd beweerd dat ceo Tim Cook aandeelhouders heeft misleid. Cook zou aandeelhouders niet op de hoogte gehouden hebben dat de vraag naar iPhones in China afnam.

Cook zei in november 2018, tijdens een presentatie voor aandeelhouders, dat Apple niet zo snel groeide als gehoopt in landen met een zwakke munt. Hij noemde toen Turkije, Brazilië, India en Rusland. Niet op de lijst: China. Sterker nog: tijdens de presentatie zei Cook zelfs dat de vraag naar iPhones in China fors was gestegen. 

Maar in januari het jaar erop bleek dat de verkoopcijfers van Apple toch tegenvielen. De inkomsten tijdens het vierde kwartaal van 2018 bleken net boven de 84 miljard dollar te liggen, een stuk lager dan de door Apple voorspelde 89 tot 93 miljard. Dat kwam vooral door de verkoopcijfers in China, die zwaar achterbleven. 

De rechtszaak

Boze aandeelhouders sleepten Apple als reactie voor de rechtbank. Zij beweerden in hun aanklacht dat Cook wist dat de vraag in China lager lag, maar dat hij dat feit tijdens de presentatie in november 2018 bewust achterhield. Kort na de presentatie in november zou Apple aan leveranciers zelfs hebben gezegd dat ze de productie voor de Chinese markt moesten beperken. 

Vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat Apple heeft besloten om te schikken in de zaak. Het bedrijf uit Cupertino zal 490 miljoen dollar betalen aan aandeelhouders. Dat bericht persagentschap Reuters, dat rechtbankdocumenten kon inkijken. Apple ontkent in de documenten dat het iets fout heeft gedaan. Het bedrijf zou enkel schikken omdat een aanslepende rechtszaak meer middelen in beslag zou nemen en Apple zou afleiden van zijn doelstellingen. Advocaten die de aanklagers vertegenwoordigen, noemen de schikking echter een overwinning. 

Meer over Apple, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.