© Nintendo / Creatures Inc. / GAME FREAK inc.

Man kan forse gevangenisstraf krijgen nadat hij gehackte Pokémon verkoopt

Man kan forse gevangenisstraf krijgen nadat hij gehackte Pokémon verkoopt

13 april om 18:00

Een Japanse man is gearresteerd nadat hij Pokémon-games heeft gehackt. De 36-jarige knoeide met de data van Pokémon Scarlet en Violet om aangepaste Pokémon te verkopen. Daarmee overtrad hij de Japanse wet op bedrijfsspionage.

Yoshihiro Yamakawa werd op 9 april gearresteerd nadat hij probeerde om aangepaste Pokémon online te verkopen. In Pokémon Scarlet en Violet zijn sommige Pokémon zeer zeldzaam en dus ook geld waard. Door de opslagdata van de games te manipuleren, probeerde Yamakawa de normale manier waarop je zo’n Pokémon verkrijgt te omzeilen.

Yamakawa verkocht de monsters voor bedragen die oplopen tot 13.000 yen, omgerekend zo’n 80 euro. Volgens Japanse kranten zei Yamakawa tegen de politie dat de verkoop van Pokémon zijn fulltime baan was. Volgens de politie verdiende Yamakawa miljoenen yen met zijn handel, omgerekend tienduizenden euro’s.

Gevangenisstraf tot vijf jaar

Dat manipuleren van opslagdata mag niet volgens de Japanse wet. Yamakawa wordt ervan beschuldigd de zogenoemde Unfair Competition Prevention Act te overtreden. Volgens die wet is het illegaal om geheime informatie van een bedrijf te stelen of openbaar te maken. 

De zaak wordt nu verder onderzocht. Indien Yamakawa wordt veroordeeld, kan hij tot vijf jaar naar de gevangenis gestuurd worden. Ook riskeert hij boetes tot 20 miljoen yen. Omgerekend is dat meer dan 120.000 euro. 

Het is niet de eerste keer dat een Japanner gearresteerd wordt omdat hij gehackte Pokémon verkoopt. In 2021 werd een man gearresteerd die voor meer dan 10.000 euro aan gehackte Pokémons verkocht. Het is niet bekend of de man naar de gevangenis moest. 

Meer over games, en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.