Microsoft zet ook reclame in dit scherm in Windows 11, tot ergernis van gebruikers

©Unsplash

Microsoft zet ook reclame in dit scherm in Windows 11, tot ergernis van gebruikers

Microsoft heeft weer een nieuwe plek gevonden om advertenties aan je te laten zien in Windows 11. Dat blijkt uit een nieuwe testversie van het besturingssysteem.

In de nieuwe Beta Channel Insider-build van Windows 11 heeft Microsoft een nieuwe advertentie toegevoegd aan de startpagina van de instellingen-app. Op dat scherm krijg je, tussen alle opties, straks een reclame voor Microsofts eigen Game Pass-abonnement te zien. Microsoft noemt dit een Game Pass-aanbevelingskaart, maar dat betekent gewoon een advertentie voor een eigen dienst. Alleen als je 'actief games speelt' krijg je dit voorgeschoteld in Windows 11 Home en Windows 11 Pro.

Meer reclames in startmenu

De advertenties zijn een bewuste strategie om meer geld te verdienen met Windows 11. En het einde is nog niet in zicht. Zo wil Microsoft ook meer reclames in het startmenu gaan tonen, wat het bedrijf sinds kort aan het testen is. Die advertenties moeten verschijnen in het gedeelte Aanbevolen van het startmenu. Dat menu bevat al langer vastgezette apps, die in feite ook advertenties zijn.

Copilot ook steeds meer opgedrongen

Microsoft wekt niet alleen met ongewenste advertenties irritaties bij Windows-gebruikers. Ook het steeds vaker opdringen van zijn AI-assistent Copilot op veel plekken in Windows, heeft de laatste tijd geleid tot kritiek op Microsoft. Mogelijk start je computer binnenkort zelfs op met Copilot.

Lees meer nieuws over Microsoft en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.