© Apple

Apple komt met een grote update voor Safari, dit kun je verwachten

Apple komt met een grote update voor Safari, dit kun je verwachten

30 april om 23:06

Apple is een nieuwe versie van de browser Safari aan het testen, met daarin nieuwe AI-functies en een vernieuwde interface. Ook kan Safari straks nieuwsartikelen voor je samenvatten en gaat de zoekfunctie slimmer werken.

De nieuwe versie van Safari komt waarschijnlijk later dit jaar uit. Momenteel wordt de browser intern getest, schrijft Apple Insider aan de hand van bronnen met kennis van de zaak. De nieuwe Safari krijgt een vernieuwde gebruikersinterface en een aantal AI-functies. 

Een van die functies heet 'Intelligent Zoeken'. Daarmee kan je snel onderwerpen of belangrijke zinnen in een webpagina vinden en laten samenvatten. Google werkt aan een vergelijkbare functie in zijn browser Chrome

Nieuwe interface en slimmere adblocker

Een andere functie waar Apple aan werkt, heet 'Web Eraser'. Daarmee kan je bepaalde delen van een webpagina verwijderen. Het gaat om zaken als advertenties, foto’s en teksten. Volgens de bronnen waar Apple Insider mee sprak, onthoudt Safari veranderingen die je aanbracht, ook wanneer je een pagina later opnieuw opent.

Met de nieuwe gebruikersinterface moet je sneller toegang krijgen tot verschillende zaken die momenteel in meerdere menu’s te vinden zijn. Het gaat om zoomopties, pagina-instellingen voor privacycontroles, snelkoppelingen naar extensies en meer. De besturingselementen zullen in de adresbalk op één centrale plaats staan.

iOS 18 komt eraan

Onlangs kwam ook naar buiten dat Apple werkt aan een slimme assistent in Safari op iOS 18. Die nieuwe 'Safari Browsing Assistant' werkt mogelijk in een zijbalk, die kan verschijnen bij het bezoeken van webpagina's.

Verder zou iOS 18 onder meer een vernieuwde versie van Spotlight krijgen, waarmee je complexe vragen kan beantwoorden. Ook zou Siri een flinke update krijen, en daarmee mogelijk 'slimmer dan ChatGPT' worden.

Apple onthult iOS 18 waarschijnlijk op 10 juni bij zijn presentatie op WWDC, het jaarlijkse congres voor ontwikkelaars. De release volgt dan in het najaar.

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.