Microsoft wil met dit nieuwe AI-model de touwtjes zélf in handen hebben

© Microsoft

Microsoft wil met dit nieuwe AI-model de touwtjes zélf in handen hebben
6 mei om 20:38

Ondanks dat Microsoft ruim 13 miljard dollar in OpenAI heeft geïnvesteerd, en OpenAI's AI-modellen in veel van zijn diensten en producten gebruikt, ontwikkelt de Windows-maker nu in stilte ook zijn eigen AI-model.

Sinds de lancering van ChatGPT van OpenAI heeft Microsoft grotendeels gevaard op het succes van OpenAI en zijn AI-modellen door deze te integreren in tools zoals Copilot. Deze samenwerking is echter altijd een beetje opmerkelijk geweest. De twee bedrijven zijn in principe zowel concurrent als partner op het gebied van software. Microsoft zou OpenAI bovendien kunnen beschouwen als een afhankelijkheid.  

Terwijl Microsoft nog altijd de vruchten plukt van de modellen van OpenAI, is het inmiddels druk bezig om zijn eigen AI-model te ontwikkelen, meldt The Information. Het nieuwe model, dat binnen Microsoft de codenaam MAI-1 heeft gekregen, zou onder leiding staan van Mustafa Suleyman, ex-topman van de AI-tak van Google.

Voor het ontwikkelen van MAI-1 zou Microsoft deels gebruikmaken van de trainingsgegevens en andere technologie van de startup Inflection, waarvan Microsoft eerder het grootste deel van het personeel overnam, samen met intellectueel eigendom ter waarde van 650 miljoen dollar. Suleyman is ook de mede-oprichter van Inflection.

Nieuwer, maar ook beter?

Het nieuwe taalmodel zal een stuk krachtiger zijn dan andere open-source modellen die Microsoft in het verleden wel eens heeft gebruikt. Het zal in ieder geval 500 miljard parameters bieden, dit zijn dus het aantal instellingen om het AI-model mee te instrueren hoe het precies moet leren.

Ter vergelijking: GPT-4 van OpenAI zou maar liefst 1,8 biljoen parameters hebben, terwijl kleinere open-source-modellen van bedrijven als Mistral en Meta goed zijn voor zo'n 70 miljard parameters.

OpenAI belooft grote sprong vooruit

Microsoft lijkt hiermee voorlopig iets lager te mikken dan OpenAI's huidige model, maar aanzienlijk hoger dan die van andere concurrenten. OpenAI komt echter binnenkort alweer met GPT-5.

OpenAI-topman Sam Altman zei onlangs dat GPT-5 een stuk slimmer zal zijn en daarmee vergeleken zijn de prestaties van voorganger GPT-4 volgens hem 'enigszins gênant'.

Lees meer nieuws over Microsoft en blijft op de hoogte met onze nieuwe app.