Poging om Tesla Cybertrucks naar Rusland te smokkelen gaat helemaal fout

©Electrek

Poging om Tesla Cybertrucks naar Rusland te smokkelen gaat helemaal fout
9 mei om 10:36
Laatste update: 9 mei om 19:10

Slecht nieuws als je een Russische oligarch bent: de bestelde Tesla Cybertrucks zijn aangehouden bij de Litouwse grens en gaan niet snel meer richting Moskou. De opmerkelijke auto mag samen met andere westerse modellen niet geleverd worden aan Rusland, door sancties die opgelegd zijn vanwege de Oekraïne-invasie. Daardoor neemt het smokkelen toe.

Electrek ontdekte een video die je kan zien op de Facebook-pagina van de Litouwse douane, waarop twee Tesla Cybertrucks ingenomen zijn. De vondst werd gedaan bij de grensovergang Salčininku bij de Wit-Russische grens. Hoogstwaarschijnlijk gingen de Tesla Cybertrucks richting Rusland, waar Tesla niet langer zijn diensten aanbiedt. Door sancties van de VS en de EU vanwege de oorlog in Oekraïne, mogen er geen westerse auto’s meer aan het land geleverd worden.

Dure auto’s over de grens gesmokkeld

Sinds de oorlog is het smokkelen van dure auto’s en andere goederen naar Rusland enorm gegroeid. Uit EU-onderzoek bleek dat alle personenauto’s duurder dan 50.000 euro, die naar buurlanden Kazachstan, Oezbekistan en Belarus werden gestuurd, uiteindelijk in Rusland terechtkwamen. Vandaar dat de douanes strenger worden en er geen Cybertruck meer langskomt.

Helaas voor Elon Musk, want in de VS neemt de vraag naar de Tesla Cybertruck af. Het helpt ook niet dat de zware motorkap je vinger kan breken. Overigens komt de Cybertruck in juni naar Nederland toe, want hier is hij officieel nog niet te koop.

Russische elektrische auto

De Russen werken ondertussen aan hun eigen elektrische auto, de Amber, tjonge… laten we hopen dat ze zich gauw terugtrekken uit Oekraïne, zodat de oligarchen weer westerse auto’s mogen kopen.

Lees meer nieuws over Tesla en mis niets met onze nieuwsbrief.