© KNVB

Bij deze providers kijk je het EK Voetbal in de betere UHD-kwaliteit

Bij deze providers kijk je het EK Voetbal in de betere UHD-kwaliteit

24 mei om 23:43
Laatste update: 14 juni om 18:50

Vrijwel alle wedstrijden van het EK Voetbal in Duitsland in juni en juli zijn in de betere UHD-beeldkwaliteit te zien via de tijdelijke zender NPO 1 UHD. Veel Nederlandse providers geven dit UHD-kanaal door, maar niet allemaal.

Onder meer KPN en Ziggo bieden de tijdelijke zender NPO 1 UHD aan tijdens het EK Voetbal, dat op 14 juni begint. Je hebt daarvoor wel een geschikte decoder en televisie nodig. De UHD-zender heeft de resolutie 1080P/50 en gebruikt de technieken HDR (HLG) en WCG2020, die voor een betere beeldkwaliteit zorgen. Sommige oudere modellen van bruikleendecoders ondersteunen die laatste twee technieken echter niet.

Ziggo en KPN

Bij Ziggo zie je NPO 1 UHD op het voorkeuzekanaal 999. Om in de betere kwaliteit te kijken heb je wel 4K-apparatuur nodig, zoals de Mediabox Next of Next Mini. 

Bij KPN kun je naar het EK Voetbal in UHD-kwaliteit kijken als je een 4K-abonnement hebt met een bijbehorende decoder. Met de KPN TV+ decoder kijk je dan naar NPO 1 UHD op het voorkeuzekanaal 1 of met de Arris 5202 op voorkeuzekanaal 690. Maar KPN heeft nog een andere mogelijkheid, want het bedrijf gaat de tijdelijke UHD-zender ook uitzenden via zijn apps voor smart-tv’s en mediaspelers. Bij online-kijken is de bandbreedte wel iets lager.

Delta en Caiway

Delta en Caiway zenden NPO 1 UHD uit op kanaal 999. Dat kanaal is alleen toegankelijk voor de gebruikers van interactieve TV en die de ontvangers Aria 7X, Kamai 7X en Aria 710 gebruiken.

Ook de kleinere providers Solcon en Stichting Kabelnet Veendam geven het UHD-kanaal van de publieke omroep door. Voor Solcon is dit de eerste keer dat zo’n tijdelijke zender in betere beeldkwaliteit wordt aangeboden.

Niet bij Odido en Digitenne

Een grote provider is afgehaakt: Odido biedt NPO 1 UHD voorlopig niet aan. Ook bij de KPN-dienst Digitenne wordt de UHD-zender niet doorgegeven.

Waarom eigenlijk niet in 4K?

De resolutie van NPO 1 UHD is overigens niet 4K. Dat komt doordat het EK Voetbal niet in de 4K-kwaliteit wordt geregisseerd. De European Broadcasting Union (EBU) hanteert voor de UHD-standaard een 1080P-resolutie met meerdere beeldverbeterende technieken, zoals in dit geval HDR en WCG2020. 

Ook de sportzender ESPN heeft sinds 2022 een UHD-zender, die door meerdere providers wordt doorgeven, maar nog niet door Delta en Odido.

Lees meer over televisie en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.