Bij deze grote provider zie je het EK Voetbal niet in een betere beeldkwaliteit

©Bright

Bij deze grote provider zie je het EK Voetbal niet in een betere beeldkwaliteit
14 juni om 18:23
Laatste update: 14 juni om 18:49

De meeste Nederlandse providers zenden veel wedstrijden van het EK Voetbal uit in de betere UHD-beeldkwaliteit. Dat doen ze via de tijdelijke zender NPO 1 UHD. Maar er is een grote provider die hier niet aan meedoet.

Vanavond begint het EK Voetbal in Duitsland. Bij onder andere Ziggo en KPN kun je veel wedstrijden in de UHD-kwaliteit zien op de nieuwe zender NPO 1 UHD. Althans, als je een geschikte decoder en televisie hebt. Het UHD-kanaal heeft de 1080P/50 resolutie, geen 4K dus, en gebruikt de betere beeldtechnieken HDR (HLG) en WCG2020. Ook de providers Delta en Caiway geven NPO 1 UHD door

Odido is echter een opvallende afwezige in de lijst van providers die tijdens het EK de nieuwe UHD-zender van de publieke omroep aanbieden. Odido verzuimt om NPO 1 UHD te leveren, ondanks dat de nieuwe Android TV Mediabox van de provider hiervoor volgens TotaalTV wel geschikt is.

Zelfs kleine providers geven het UHD-kanaal door aan hun klanten, zoals Jonaz, TriNed, Kabelnoord en Kabeltex. Maar Odido, dat na Ziggo en KPN de nummer drie op de Nederlandse markt is, krijgt het dus voorlopig niet voor elkaar. 

Problemen met NPO 1 UHD

Sommige kijkers meldden intussen dat ze problemen ervaren met NPO 1 UHD. Zij klagen over beelden die te flets of te donker zijn. Dat lijkt vooral te worden veroorzaakt doordat hun 4K-televisie niet goed is ingesteld of doordat hun apparatuur de beeldverbeteraars HLG en WCG2020 niet ondersteunen. Met name de eerste generatie 4K-tv's hebben moeite met het omgaan met HLG. 

In andere gevallen moet je de bruikleendecoder van de provider eerst goed instellen, zodat de juiste kleurweergave wordt gebruikt.

Kijk ook onze video met tips over het EK in UHD en het kopen van een nieuwe tv.

Lees meer nieuws over televisie en blijf op de hoogte met ons populaire WhatsApp-kanaal.