Raad van bestuur OpenAI kwam via Twitter pas te weten wat ChatGPT is

© Pexels

Raad van bestuur OpenAI kwam via Twitter pas te weten wat ChatGPT is
29 mei om 19:49

De raad van bestuur van OpenAI kwam pas te weten wat ChatGPT is nadat de chatbot al was uitgebracht. Dat vertelt voormalig lid van de raad Helen Toner in een podcast. 

ChatGPT werd eind november 2022 op de wereld losgelaten. De chatbot werd meteen razend populair. In januari 2023 had ChatGPT al 100 miljoen gebruikers. Nog nooit was een applicatie zo snel gegroeid. Dat zorgde ervoor dat OpenAI meteen een van de bekendste bedrijven op aarde werd, terwijl het voor de release nog een relatief onbekend onderzoekslaboratorium was.

Dat had de raad van bestuur van OpenAI nooit kunnen voorspellen. Toner zegt in een aflevering van podcast ‘The Ted AI Show’ zelfs dat de raad niet eens wist dat ChatGPT bestond tot na de release. Raadsleden ontdekten pas dat de taalmodellen van OpenAI waren gebruikt om een chatbot te bouwen wanneer ze dat op X (toen nog Twitter) lazen. 

Toxisch leiderschap

Indien waar, zou dit meteen kunnen verklaren waarom OpenAI-topman Sam Altman eind vorig jaar de laan werd uitgestuurd. De raad van bestuur had dit gedaan omdat hij ‘niet transparant genoeg communiceerde’. Enkele dagen later keerde Altman terug en stapten verschillende raadsleden op. Het was tot nu toe niet bekend over welke zaken Altman niet duidelijk communiceerde.

Volgens Toner probeerde Altman voor zijn ontslag om leden van de raad te doen opstappen, waaronder zijzelf. Het gaat om leden die onder meer kritiek hadden geuit over de release van ChatGPT. De OpenAI-ceo zou ook hebben gelogen over veiligheidsmaatregelen bij het bedrijf en zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘toxisch leiderschap’. OpenAI’s huidige hoofd van de raad van bestuur, Bret Taylor, ontkent alle aantijgingen van Toner in een reactie aan de podcast. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.